Companii

Topul celor mai mari companii din România - 2005 vs. 2014

Topul celor mai mari companii din România - 2005 vs. 2014

Autor: Dana Ciriperu

22.05.2015, 00:09 3582

În 2005 primii cinci jucători din economia locală aveau afaceri cumulate de 32 miliarde de lei, 5,5% din businessul total al companiilor ♦ Zece ani mai târziu, top cinci adună afaceri de 64 mld. lei, dar ponderea în total este aceeaşi (5,6%) pentru că şi businessul cumulat al companiilor s-a dublat la peste 1.110 mld. lei.

Automobile Dacia, OMV Pe­trom SA, Rompetrol Rafi­nare, Kaufland şi British Ame­rican Tobacco sunt cei mai mari cinci jucători din economia românească după rezultatele raportate în 2014, arată datele adunate de ZF pentru anuarul Cei mai mari jucători din economie, care va apărea pe piaţă în iunie.

Aflat la a zecea ediţie, anuarul a surprins cele mai mari transformări din economia locală, a consemnat schimbările de lideri şi marile salturi din business, a relatat despre prima generaţie de antreprenori a României care acum îşi trimite reprezentanţii spre primul miliard de euro.

În 2005, Automobile Dacia era abia pe locul cinci în topul celor mai mari jucători din economie cu afaceri de 4,3 mld. lei. Zece ani mai târziu, businessul constructorului auto controlat de grupul francez Renault se oprea la un pas de 19 mld. lei după o producţie de 339.000 de maşini şi exporturi care acoperă 90% din producţie. Dacia este şi cel mai mare exportator din economia locală şi singurul jucător industrial din top cinci. În urmă cu zece ani, puterea industriei era susţinută şi de combinatul siderurgic din Galaţi, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, companie cu afaceri de 6,3 mld. lei la acea dată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO