Companii

Topul celor mai mari companii din România

Topul celor mai mari companii din România

Autor: Ioana David

31.05.2012, 00:01 11023

Petrom a rămas în 2011 cea mai mare companie din România cu afaceri de aproape 4 mld. euro, însă în următorii ani se anunţă o luptă strânsă la vârf, în condiţiile în care compania de pe locul doi, producătorul Dacia, câştigă teren.

Ziarul Financiar a realizat pentru al şaptelea an consecutiv topul celor mai mari companii din România, pe baza datelor comunicate de firme sau a estimărilor proprii, care arată că primele zece firme în funcţie de cifra de afaceri au avut un rulaj de peste 19 mld. euro în 2011, adică 14% din PIB-ul României. Într-o economie care în 2011 s-a aflat sub semnul incertitudinii, giganţii locali au continuat să câştige teren, afacerile lor având o creş­tere de aproximativ 20%.

Top 10 cele mai mari companii din România a suferit puţine modificări, dar se remarcă avansul rapid al producătorului Dacia pe seama exporturilor. Totodată, topul notează prezenţa pentru ultima oară a Nokia, finlandezii închizându-şi la finele anului 2011 capacităţile de producţie locale de la Jucu (Cluj), după ce făcuseră 1,6 mld. euro în 2010. În viitor, locul lăsat liber de Nokia ar putea să fie umplut fie de o companie din retail, energie sau telefonie mobilă, acestea fiind cele care îşi dispută în mod tradiţional supremaţia în economia românească.

Nicio companie deţinută de un antreprenor român nu s-a calificat pentru un loc în topul celor mai mari zece jucători din economia românească, potrivit calculelor ZF. Dacă Petrom, cea mai mare com­panie din România, nici nu a atins pragul de 4 mld. euro, cea mai mare companie din lume a fost în 2011 Exxon Mobil, cu o cifră de afaceri de 476 de miliarde de dolari (376 mld. euro).

Petrom a rămas în 2011 cea mai mare companie din România cu o cifră de afaceri de aproape 4 mld. euro, arată o analiză a ZF pe baza datelor comunicate de firme sau a estimărilor proprii. Este pentru al şaptelea an consecutiv când ZF realizează topul celor mai mari companii din România.

Primele 20 de firme din România în funcţie de cifra de afaceri au avut un rulaj de aproape 26 mld. euro în 2011, adică 19% din PIB, conform clasamentului care a luat în calcul entităţi fiscale separate şi nu grupuri de firme. Acestea şi-au majorat afacerile cu aproximativ 20%, într-un an în care economia se zbătea încă în incertitudine, iar insolvenţele se ţineau lanţ.

Cine câştigă teren în economie

Petrom îşi menţine poziţia de lider, dar se remarcă ascensiunea puternică a Dacia, astfel că în următorii ani se anunţă o luptă extrem de dură la vârful ierarhiei. Diferenţa dintre cele două companii este de mai puţin de 800 mil. euro.

Pe fondul creşterii înregistrate anul trecut, afacerile celei mai mari companii locale au revenit în 2011 la nivelul din 2008 susţinute de dublarea preţului benzinei.

Anul trecut a adus în conturile Petrom cel mai mare profit înregistrat vreodată de o companie din România.

Dacă profitul Petrom este pe val, Dacia continuă să piardă la acest capitol: profitul net al companiei a înregistrat un regres de 8% anul trecut, de la 71 mil. euro la 65 mil. euro. Şi numărul de unităţi comercializate de producător a scăzut, însă cifra de afaceri a crescut susţinută de modelul Duster, cea mai scumpă maşină produsă până în prezent la Mioveni.

Dacia este totodată şi cel mai mare exportator din România, în condiţiile în care compania a livrat pe pieţele externe maşini de 2,18 mld. euro (70% din producţie), ponderea producătorului auto în comerţul exterior al României (45 mld. euro) situându-se la 4,8%, potrivit calculelor ZF.

Anul 2011 a adus creşteri susţinute şi pentru Rompetrol, dar şi pentru British American Tobacco. Rompetrol încă nu a reuşit să scape de pierderi la niciuna dintre firmele pe care le are în top 20.

Extinderea a adus afaceri mai mari şi pentru retaileri.

În total, 13 companii au avut afaceri de peste 1 mld. euro, cinci s-au situat în palierul 900 mil. euro - 1 mld. euro şi numai două sub acest nivel.

Poziţia cu numărul 20 din topul celor mai mari companii din România a fost intens disputată, astfel că în următorii ani sunt aşteptate schimbări şi la acest nivel de business. Aproape de intrarea în top 20 s-au aflat şi Transelectrica şi Hidroelectrica.

Nicio firmă controlată de un antreprenor român nu şi-a făcut loc printre cei mai mari 20 de jucători din economie, străinii fiind cei care controlează "giganţii" locali.

Clasamentul realizat de ZF arată că energia şi petrolul au fost cele mai bine reprezentate segment în top, iar două firme din top 20 sunt controlate de stat.

Mari local, dar mici mondial

Dacă Petrom, cea mai mare companie din România, nici nu a atins pragul de 4 miliarde de euro, cea mai mare companie din lumea a fost în 2011 Exxon Mobil, cu o cifră de afaceri de 476 miliarde de dolari (376 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO