Companii

Topul celor mai mari exportatori din industria lemnului

Topul celor mai mari exportatori din industria lemnului

Autor: Ioana David

30.05.2015, 19:02 1938

Nicolae Ţucunel, preşedintele Aso­ciaţiei Forestierilor din România, din care fac parte printre alţii mari jucători din domeniul prelucrării lemnului, arată că în România lemnul exploatat legal însumează aproximativ 19 mil. mc, din care lemnul in­dustrial reprezintă 12 mil. mc (restul de

5 mil. mc. fiind reprezentat de lemnul pentru foc şi coji). Cel destinat industriei ajunge să fie prelucrat în cherestea, panouri, semipre­fabricate care intră în circuitul comercial sub forma a 7 mil. mc. Din această valoare, industria mobilei foloseşte 1,6 mil. mc, iar construcţiile – 2 mil. mc. Astfel că un nivel de circa 3,5 mil. metri cubi ajunge să fie exportat.

„Nu există capacitate de consum (pentru tot lemnul produs în ţară - n.red.). A construi capacitate este un efort financiar, care necesită timp. Un metru cub de cherestea costă 300 - 700 de euro la export pe pieţele europene, în Orientul Mijlociu şi Orientul Îndepărtat. De ce să fie mai ieftin în România? Un metru cub de PAL şi OSB costă 150 - 200 de euro“, mai spune Nicolae Ţucunel.

El precizează că România nu exportă cherestea simplă, procesul de fabricaţie a acesteia fiind complicat, astfel că produsul ajunge să-şi crească valoarea de 15-20 de ori. El respinge ideea potrivit căreia pro­ducătorii români nu ar avea acces la materie primă, argumentând că „probabil pro­ducătorii doresc să cumpere la preţuri mai mici“ după ce nu au reuşit să se tehnologizeze şi să rămână competitive.

„Nu avem capacitate de consum. A construi capacitate este un efort financiar, care necesită timp“, a mai Ţucunel.

În legătură cu tăierile ilegale, Ţucunel spune că nu este problema industriei, deoarece tăierile ilegale ar trebui stopate la nivelul proprietarilor de păduri şi al celor care comercializează lemnul.

„Nu trebuie făcută industria vinovată de tăierile ilegale, industria s-a dezvoltat în funcţie de ce era pe piaţă. Dacă se opreşte valorificarea (la export – n.red.) acest domeniu se blochează şi va avea de suferit toată lumea, iar dacă fabricile de prelucrare nu vor mai avea lemn, nici mobila şi nici construcţiile nu vor mai avea de unde să cumpere materie primă“, susţine Ţucunel.

Potrivit lui, preţul unui metru cub de lemn pe picior s-a dublat în ultimii patru ani, ajungând la 30 de euro pe metro cub.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO