Analiză ZF

Topul celor mai mari exportatori din România în 2015: primii zece adună aproape 10 miliarde de euro

16 mar 2016 Autor: Dana Ciriperu

Top 10 cei mai mari exportatori din economie au o pondere de 17% din total, iar top 500 acoperă 74%. Exporturile de bunuri s-au apropiat în 2015 de 55 mld. euro.

Automobile Dacia, Rom­petrol Rafinare şi o reprezentanţă a grupu­lui Honeywell au fost anul trecut cei mai mari trei exportatori din economia locală, primii doi păstrându-şi poziţiile în timp ce producătorul american a trimis pe poziţia a patra fabrica de la Craiova con­tro­lată de Ford, potrivit datelor trans­mise de INS la solicitarea ZF.

Sectorul auto domină autoritar top 10 cei mai mari exportatori, companii care au livrat anul trecut produse cu o valoare estimată de ZF la 9,7 miliarde de euro.

Surprizele anului 2015 au fost ieşirea din top 10 a două companii petroliere de top (OMV Petrom şi rafinăria Luk­oil) şi intrarea pentru prima dată în ultimii ani a unui producător de ţigarete în­tre cele mai mari zece com­panii exportatoare.

Pe lângă aceste schim­bări de poziţii, ur­carea gru­pului german Daimler AG pe poziţia a zecea (faţă de locul 85) în ur­mă cu un an repre­zintă un exemplu des­pre cât de mult cântăreşte la nivel local o in­vestiţie de amploarea celei realizate în localitatea Sebeş din judeţul Alba.

Cei mai mari 500 de expor­ta­tori au avut anul trecut o pondere de aproape 75% în totalul livrărilor ex­ter­ne, respec­tiv 40 mld. euro. Pe lângă aceste compa­nii, în proporţie de 90% multinaţionale, mai sunt în jur de 21.500 de firme care tri­mit pe pieţele externe bunuri de aproape 15 mld. euro - acesta este teri­to­riul antreprenorilor români.

Anul trecut doar şase companii din cele 500 şi-au păstrat poziţiile, printre care se numără şi cei mai mari expor­tatori (Dacia, Rompetrol Rafinare), în timp ce 68 de companii sunt nou intrate în clasamentul marilor exportatori.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.03.2016

 
Cuvinte cheie:
top
, exportatori
, pondere
, bunuri
, economie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide