Companii

Topul celor mai mari fabrici din România, companiile care ţin turate motoarele industriei

Autor: Adelina Mihai

11.09.2015, 00:08 18268

Fabricile antreprenorilor români au poziţii de forţă în industria alimentară şi în producţia de mobilă.

Primii 10 investitori străini din industria prelucrătoare au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 58 de miliarde de lei, primii 10 investitori români din acelaşi sector au avut afaceri de 5 miliarde de lei împreună în 2014.

Automobile Dacia (automotive), Rompetrol Rafinare (petrol), Petrotel Lukoil (petrol), Ford (auto) şi ArcelorMittal sunt cele mai mari companii din industria prelucrătoare din România în 2014, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Alte cinci fabrici din industria componentelor auto (trei fabrici Continental, una Michelin şi una Autoliv) completează topul celor mai mari zece companii din industria prelucrătoare.

„Automobile Dacia a constituit o locomotivă de tracţiune pentru industria auto românească (...). Pentru a ajunge aici, a fost nevoie să apeleze la colaboratori şi astfel s-a dezvoltat industria producătoare de componente auto, care furnizează produse atât pentru Dacia, cât şi pentru export“, a explicat Constantin Stroe, membru în consiliul de administraţie al Auto­mobile Dacia, cea mai mare companie de pe plan local şi cel mai mare exportator din economie în 2014.

În timp ce industria prelucrătoare (practic marile fabrici) are afaceri de 300 mld. lei anual, comerţul adună afaceri cumulate de peste 400 mld. lei, ceea ce arată că România a devenit o piaţă „prizonieră“ a consumului.

În 24 de judeţe ale ţării cea mai mare „industrie“ este comerţul, în timp ce doar trei judeţe din România se pot lăuda cu o pondere a industriei prelucrătoare de peste 50% - Olt, Argeş şi Alba.

Ziarul Financiar vă recomandă şi:

iPhone 6 Plus vs. iPhone 6s Plus - ce aduce în plus noul model iPhone

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO