Companii

Topul celor mai mari jucători din producţia de deteregent, săpun şi produse de îngrijire a locuinţei din România

Topul celor mai mari jucători din producţia de...

Autor: Cristina Roşca

29.03.2015, 11:02 1883

România produce anual detergenţi de doar jumătate de miliard de lei, iar mai bine de 80% din piaţă este concentrată în mâinile a doar nouă companii dintr-un total de 201.

În următorii ani piaţa s-ar putea concentra şi mai mult odată cu intrarea în România a germanilor de la Dalli, companie care produce marcă privată pentru retaileri internaţionali precum Lidl şi dm Dro­gerie Markt.

Nemţii au intrat oficial pe piaţa de producţie de detergent în toamna lui 2014 prin preluarea fabricii de la Timişoara a Procter & Gamble, unde se realizau branduri precum Fairy (detergent de vase), ACE (înălbitor) şi Ariel, Bonux, Tide (detergent de vase). Gi­gantul american a păstrat pentru moment fabrica din Urlaţi, unde realizează produse pentru îngrijriea părului.

„Pe piaţa de detergenţi şi produse de îngrijire pentru uz casnic există mai puţin de zece jucători care produc local şi care sunt vizibili pe rafturile magazinelor. Există mai mulţi producători mici, no-name, care s-au axat pe realizarea de marcă privată, însă pia­ţa este concentrată în mâinile celor mari“, spune Kostas Fidanakis (51 de ani), directorul comercial al InterstarChim, companie care realizează într-o fabrică din Bucureşti detergenţi, săpun lichid şi alte produse de îngrijire.

Anterior, în urmă cu circa un deceniu, în topul jucătorilor de pe această piaţă îşi făcea loc şi grupul american Colgate-Palmolive, care a închis în 2008 fabrica pe care o deţinea la Braşov, unde compania producea pasta de dinţi Super Cristal şi crema Norvea şi unde lucrau 190 de persoane.

Americanii mai sunt prezenţi doar în dis­tribuţie. După închiderea fabricii, Româ­nia a rămas fără nicio fabrică de pastă de dinţi. Pe această piaţă, evaluată la 203 mil. lei (46 mil. euro), Colgate-Palmolive este în continuare cel mai important jucător, cu o cotă de piaţă de 36,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO