Companii

Topul celor mai mari mari tranzacţii din 2012

 Topul celor mai mari mari tranzacţii din 2012

Autor: Ioana David

24.12.2012, 00:09 1639

Peste 50 de tranzacţii au fost semnate în 2012, cu o valoare cumulată de peste 1,3 mld. euro, arată o analiză ZF pe baza datelor anunţate de companii şi a estimărilor proprii.

Cele mai multe deal-uri au fost încheiate pe final de an, 10-15 afaceri fiind finalizate în perioada noiembrie - decembrie.

Cea mai mare tranzacţie din acest interval, care întră şi în top trei al tranzacţiilor din 2012, este preluarea de către Auchan a 20 de magazine Real într-un deal estimat de ZF la peste 200 mil. euro. Trannzacţia s-a derulat la nivel regional, francezii de la Auchan plătind 1,1 mld. euro pentru magazinele Real din România, Polonia, Ucraina şi Rusia. Deal-ul creează un nou gigant în retailul românesc.

După retail, sectorul echipamentelor energetice a fost domeniul care a dat a doua tran¬zacţie ca mărime din această perioadă, după ce clujenii de la EnergoBit, un business de 160 mil. euro cu 900 de angajaţi, au vân¬dut pachetul majoritar de acţiuni către fondul polonez de investiţii Innova Capital. Un alt pachet de acţiuni a fost preluat de către BERD. ZF a estimat acest deal la 65 mil. euro.

Finalul de an a venit ca o gură de oxigen pentru piaţa de fuziuni de achiziţii (M&A - mergers & acquisitions), după ce primele luni au fost slabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO