ZF 24

Topul celor mai mari producători de bere

Topul celor mai mari producători de bere

Autor: Ioana David

23.11.2014, 10:00 517

Piaţa de bere a scăzut cu 7% în primele nouă luni ale acestui an, continuând trendul descrescător din 2013 dar şi din prima jumătate a anului, în condiţiile în care vremea a fost nefavorabilă, iar Campionatul Mondial de Fotbal nu a avut forţa să salte consumul.

Nici în timpul verii vânzările nu au fost mai bune, astfel că în perioada iunie - august berarii au văzut cum volumele lor s-au diminuat cu 7% până la 5,7 milioane de hectolitri, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani. În timpul verii se realizează în jur de 30-40% din rulajele întregului an în sectorul de bere.

„Cifra de afaceri şi marjele de profit înregistrate de companiile producătoare de bere în perioada 2008-2013 au fost influen­ţate de o serie de factori. În primul rând de scăderea accentuată în volum a pieţei, cu 20%, valoare atinsă în perioada 2008 vs. 2013, având ca principale cauze scăderea puterii de cumpărare a românilor şi declinul sectorului HoReCa (sectorul ospitalităţii - n.red.), înregistrate în acea perioadă. Un al doilea factor îl constituie creşterea componentelor de cost de producţie a berii - şi mă refer în special la utilităţi şi carburant -, influenţate la rândul lor de creşterea cu 41% a cursului de schimb pentru calculul accizei aferente oricărui produs accizabil şi de creşterea cu 20% a cursului de schimb leu/euro“, spune Constantin Bratu, directorul exe­cutiv al Aso­cia­ţiei Berarii României.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO