Companii

Topul celor mai mari retaileri: doar patru companii romanesti, intre primii 15

Topul celor mai mari retaileri: doar patru companii romanesti, intre primii 15
29.03.2010, 23:14 1917

Cei mai mari 15 retaileri de pe piata romaneasca au realizatanul trecut vanzari cumulate de aproape 8 mld. euro, in scadere cucirca jumatate de miliard de euro fata de 2008, insa si-au majoratcota de piata in comert de la 14% la 17%, potrivit unui studiu alcompaniei poloneze de cercetare a pietei PMR.
Acest lucru arata ca declinul consumului a lovit anul trecut maiputin la varful clasamentului din retail si mai mult in tabaramicilor comercianti de pe piata.
Grupurile care conduc topul sunt Metro, Rewe, Carrefour si Schwarzcare fac jocurile si pe pietele mari din vestul Europei, in specialFranta si Germania. Cele patru grupuri sunt prezente in retailul cudominanta alimentara.
Cei patru giganti au avut anul trecut afaceri cumulate de circa 5,5mld. euro, de aprope opt ori peste valoarea estimativa a vanzarilorrealizate in 2009 de singurii patru retaileri locali care figureazain clasamentul PMR.
"Este de asteptat ca operatorii internationali sa continue sa-siconsolideze pozitia in retailul din Romania, pe fondul crizeieconomice globale. Mai multi comercianti romani au fost fortati deconditiile din piata sa-si inchida afacerile, in timp ce altiisi-au inghetat planurile de expansiune, avand probleme si desolvabilitate", au mentionat consultantii PMR.
Studiul citat include atat vanzarile de bunuri de larg consum, catsi cele de produse de bricolaj, masini si combustibili.
Piata de retail din Romania va cobori cu 2,3% in 2010, al doilea anconsecutiv de scadere, la 190 miliarde lei (46,9 miliarde euro),potrivit studiului PMR, care estimeaza o revenire a industriei in2011-2012. Reprezentantii PMR au precizat ca piata de retail dinRomania continua sa ofere perspective bune pentru investitori, caurmare a diminuarii costurilor pentru forta de munca si apreturilor pe segmentul imobiliar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO