Companii

Topul celor mai valoroase companii din România în 2012

Autor: Adelina Mihai

22.11.2012, 00:09 20838

Petrom rămâne cea mai mare şi cea mai valoroasă companie din Româ­nia, cu o valoare de piaţă de aproa­pe 5 mld. euro şi este deţi­nu­tă de austriecii de la OMV, în timp ce RCS&RDS este cea mai mare companie cu ca­pital privat românesc, firma lui Zoltan Tsezari fiind evaluată la aproape 975 mil. euro.

Companiile aflate în topul din acest an au fost evaluate la valori cuprinse între 119 milioane de euro (Grup Feroviar Român, aflat pe locul 100) şi 4,98 miliarde de euro (Petrom, pe locul 1).

Primele 20 de companii aflate în clasament au o valoare consolidată de aproape 26 de miliarde de euro, în scădere cu 5% faţă de anul trecut, în principal din cauză că Hidro­elec­trica, cel mai mare producător de ener­gie local, a înregistrat pierderi care i-au scă­zut valoarea cu 2 miliarde de euro.

Pe de altă parte, primele 20 de com­pa­nii cu capital autohton au avut împreună o valoare de peste 4 mld. euro, în creş­tere cu 42% faţă de anul anterior. Cel mai pu­ternic salt în acest top l-a făcut compania Dan­te Internaţional, care gestionează cel mai ma­re ma­gazin online din România, eMag.

Compania, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 145 mil. euro, a fost evaluată la o valoare de 109 mil. euro, în creştere cu aproape 300% faţă de anul anterior.

Clasamentele celor mai valoroase com­pa­nii dintr-o economie sunt folosite, în ge­ne­ral, în procesele de fuziuni şi achiziţii, dar şi de investitorii străini care "testează" piaţa înainte de a intra în România. 17 din cele 100 cele mai valoroase companii din România sunt contro­late de stat, în valoare de aproape 10 miliarde de euro, adică 20% din totalul celor 48 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO