Companii

Nurofenul - singurul medicament fara prescriptie care a ajuns in top 10 al celor mai vandute medicamente. Topul celor mai vandute 50 de medicamente din Romania

Topul celor mai vandute 50 de medicamente din Romania. Liderii sunt aceiasi de ani de zile
20.04.2010, 23:20 616

"Sunt medicamente in care s-a investit mult (primele zece in top- n. red.), produse de firme cu putere (financiara - n. red.). Suntconvins ca piata va fi determinanta si ca se vor schimba ierarhii",a spus Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iasi, singurulproducator local aflat in proprietarea statului.

Compania din Iasi, aflata in esalonul doi al grupurilor farmadin Romania, pe pozitia a unsprezecea, are doua medicamente intopul primelor 50, fiind cea mai bine reprezentata fabrica localain acest clasament.

Potrivit datelor ZF, Neorecormon si Pegasys, liderii pieteifarmaceutice, se afla pe aceste pozitii inca din 2007 si chiar dacavanzarile sunt pe un trend descrescator, este putin probabil sa fiedepasiti. Cele doua produse se adreseaza unor afectiuni grave precum insuficientarenala si cancerul (Neorecormon) sau hepatita (Pegasys), iarpreturile sunt mari raportat la alte produse, pentru ca suntdescoperiri recente, asa-numitele medicamente originale.

Pe langa pozitiile fruntase, Neorecormon si Pegasys mai au incomun si producatorul, gigantul elvetian Hoffmann La Roche. Rocheeste compania cu cele mai multe produse atat in top zece (undecompania are patru branduri), cat si in top 50 (cu optbranduri).

"Companiile se vor adapta, iar in anul urmator lucrurile se potschimba. In terapeutica se vor aplica ghidurile medicale(protocoale care stabilesc pasi urmati pentru tratamentul uneianumite afectiuni - n. red.), iar un nou sistem de compensare vadetermina revenirea pe pozitii fruntase a medicamentelor generice(produse dupa expirarea patentului unuia original - n. red.)", amai spus Nani.

Gigantii internationali au luat fata producatorilorlocali

El considera ca schimbarile vor aparea mai ales in esalonul doial topului, unde exista premisele ca produsele noi vor putearecupera teren. Cel mai bine vandut medicament care se poateelibera fara prescriptie este Nurofen, care potrivit lui Nani, vafi greu de intrecut de un alt analgezic.

Top 50 al celor mai vandute din Romania reflecta intr-o maremasura situatia companiilor de pe piata farmaceutica, pe carefirmele internationale fac legea. Companii precum Sanofi-Aventis,Roche, GSK, Novartis, Pfizer isi disputa suprematia la nivelglobal, dar si pe piata romaneasca. Anul trecut, batalia s-a dusatat intre laboratoarele de cercetare pentru descoperirea de noimedicamente, cat si pentru achizitia de noi companii. Deal-urilefinalizate au lasat urme si la nivelul pietei locale, ierarhiaprimilor jucatori fiind rasturnata. Situatia era previzibila incade la inceputul lui 2009. Anul acesta se anunta a fi unul deasezare, iar in acest moment nu sunt previzibile noitranzactii.

Cum stau produsele romanesti

Pe de alta parte, produsele romanesti au o prezenta extrem deslaba in top 50, numai cinci reusind sa-si faca loc printreimporturi. Situatia este caracteristica intregii piete, care esteapanajul multinationalelor.

"Producatorii romani vor fi foarte prevazatori in perioadaurmatoare, pentru ca sunt si cei mai expusi. Vor incerca sa-siatinga obiectivele, insa vor fi extrem de atenti la expunere", aspus Nani. El se refera la incasarea banilor din piata, care incazul producatorilor farmaceutici este de ordinul sutelor dezile.

In ceea ce priveste portofoliul Antibiotice, Nani spune ca anul2010 va insemna crestere, avand programate lansari de 20 de noimedicamente din arii precum cardiovascular, sistem nervos central,dar si altele.

In toata piata farmaceutica, la nivelul anului trecut au fostlansate 791 de produse noi, in timp ce au iesit 547 de medicamente.Produsele nou intrate au generat anul trecut vanzari de 34 mil.euro. "Preturile medicamentelor romanesti sunt foarte mici. Dacaautoritatile din domeniu vor decide sa duca o politica corecta,medicamentele fabricate in Romania ar trebui sa castige teren", aspus Dorin Catana, directorul general al retelei de farmaciiCentrofarm. Medicamentele romanesti au pierdut lupta cumultinationalele si in ceea ce priveste evolutia de anul trecut,majoritatea avand scaderi. De altfel, cei mai mari producatorilocali de medicamente au inregistrat scaderi importante alevanzarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO