Topul celor mai populare beneficii în rândul angajaţilor români: bonurile de masă şi serviciile medicale private conduc. Maşina de serviciu este acordată doar angaja­ţilor din top management sau celor din vânzări

4 mar 2017 Autor: Adelina Mihai

Bonurile de masă sunt cel mai frecvent întâlnite beneficii în pachetele de recompensare a angajaţilor români, având în vedere că 87% dintre angajaţii din companiile private primesc astfel de tichete valorice, arată rezultatele stu­diului salarial şi de beneficii realizat de firma de con­sultanţă în management şi executive search Korn Ferry Hay Group.

Pe locul doi în topul celor mai populare beneficii se află abo­namentele sau asigurările de săntătate la operatorii de servicii medicale private, beneficiu primit de către 84% dintre angajaţii români. De asemenea, 79% dintre angajaţii din multinaţionale primesc beneficii legate de vacanţă, cum ar fi, de exemplu, tichetele pentru călătorii.

Maşina de serviciu este un beneficiu acordat în cadrul a trei sferturi dintre com­paniile care au participat la cerce­tare, însă acesta este oferit numai unei părţi dintre angajaţi. În general, compa­niile acordă maşini de serviciu angaja­ţilor din top management sau angaja­ţilor care lucrează în vânzări. Cu toate acestea, maşina acordată la nivel de top management  este un beneficiu atipic în Ro­mânia, pentru că nu este atât de frec­vent întâlnit în alte state, dar este utilizat pentru motivarea managerilor pentru că sistemul de impozitare din România a acestui beneficiu este foarte avantajos.

Cel mai puţin întâlnite beneficii în rândul angajaţilor din companiile din România sunt discounturile la achiziţia de acţiuni (2% din companii acordă acest beneficiu), împrumuturile pentru cumpărarea unei case (3%) sau sprijin pentru educaţie (10%).

Studiul Korn Ferry Hay Group a fost realizat anul trecut pe un eşantion de 308 companii din România, majo­ritatea companii multinaţionale.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2017

 
Cuvinte cheie:
beneficii
, angajati romani
, bonuri de masa
, servicii medicale private
, companii
, management
, angajari
, multinationale
, angajati
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide