Companii

Marii perdanţi din economie: cum au ajuns aceste firme la pierderi cumulate de peste 2,5 mld. euro?

Marii perdanţi din economie: cum au ajuns aceste firme la pierderi cumulate de peste 2,5 miliarde de euro

Autor: Cristi Moga

11.08.2012, 19:21 4141
Pierderile cumulate ale celor 44 de firme, care aveau anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 22 de miliarde de euro şi 160.000 de angajaţi, s-au ridicat la 2,5 miliarde de euro, respectiv 11,4% din cifra de afaceri.

Ca structură a acţionariatului, din top fac parte opt companii controlate de stat şi o singură firmă cu acţionariat privat românesc - reţeaua de supermarketuri MiniMax Discount deţinută de omul de afaceri Dinu Patriciu - care de altfel a şi intrat în faliment în acest an. Pierderile MiniMax în 2011 s-au ridicat la aproape 30 mil. euro.

În rândul companiilor de stat, cele mai mari pierderi le-a înregistrat Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (aproape 215 mil. euro), urmată de CFR, CFR Marfă şi de Compania Naţională a Huilei, care este de altfel firma cu cel mai ridicat raport între pierderi şi cifra de afaceri în top. Acest coeficient depăşeşte în cazul CNH 90%, în condiţiile în care compania de minerit a înregistrat pierderi de 99 mil. euro la o cifră de afaceri de 109,3 mil. euro. Dintre firmele controlate de stat mai intră în topul pierderilor şi Oltchim, Tarom, Poşta Română şi Electrica Serv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO