Companii

Topul celor mai mari companii private

Topul celor mai mari companii private - sapte din zece au raportat scaderi

Topul celor mai mari companii private - sapte din zece au raportat scaderi

06.04.2010, 23:10 99

Cele mari mari zece companii private au rulat anul trecutaproximativ 14 mld. euro, adica 12% din PIB-ul Romaniei, cu 4 mld.euro mai putin decat incasau in 2008 primii zece, potrivit uneianalize ZF.

Primul an de criza a pastrat liderul, Petrom ramanand cea maimare companie romaneasca, cu toate ca a inregistrat a doua cea maimare scadere a afacerilor, de peste 30%. Gigantul local a rulatanul trecut putin peste 3 mld. euro, la distanta de aproape 1 mld.euro de urmatorul clasat.

Singurele cresteri din top 10 au fost ale Automobile Dacia, cuvanzari sustinute de export si nu de piata interna, ale BritishAmerican Tobacco (BAT - producatorul Kent), pe fondul cresterilorde preturi, si ale Kaufland, retailer cu o extindere puternica in2009.

BAT a avut de altfel si cea mai spectaculoasa intrare in topzece, ajungand pe locul 7 de pe 14 anterior.

"Orice scadere cu doua cifre este foarte mare daca facemcomparatie cu o companie din Europa sau America, unde o reducere deunu-doua procente este o tragedie. Sunt sectoare unde scaderile de30% sunt mai mari decat marjele de profit. Companiile au ajuns sapiarda bani instant", a spus Doru Lionachescu, partener principalal Capital Partners.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO