Companii

Traderii au dat lovitura în iulie cu exporturi de cereale de 500 mil. euro

Traderii au dat lovitura în iulie cu exporturi de...

Autor: Gabriel Razi

20.08.2014, 00:07 1093
Comercianţii de cereale şi seminţe oleaginoase au exportat 2,6 milioane de tone în luna iulie prin portul Con­stanţa, cantitatea fiind un record istoric al acestei luni în ultimii opt ani şi o afacere care a adus 500 mil. euro în conturile exportatorilor, potrivit estimărilor ZF.

Poziţia traderilor pe piaţa internaţională este determinată şi de strategia de vânzare a fermierilor, care preferă să renunţe la marfă încă din primele zile ale fiecărei campanii. „Am vândut pentru că nu am spaţii de depozitare, preţurile sunt în defavoarea noastră, a fermierilor români, dar nu avem ce face. Fermierii vând la recoltare pentru că nu au unde depozita şi pentru că au rate la bancă“, a spus Valeriu Călin, administrator al Agro Ceres Buzău, firmă care lucrează 500 de hectare de teren arabil.

Două treimi din cerealele exportate prin portul Con­stan­ţa sunt estimate ca fiind româneşti, restul venind din alte ţări riverane Dunării precum Ungaria, Bulgaria sau Serbia. Ex­porturile de cereale din iulie au ajuns să fie de aproape trei ori mai mari decât în urmă cu şapte ani şi în creştere cu un sfert faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Exporturile sezonului trecut s-au ridicat la circa 8 mil. tone, cea mai mare parte fiind acoperită din grâu şi porumb. Recolta de cereale a Ro­mâniei este prognozată la 20,5 mi­l. tone, în creştere uşoară.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- companiile care controlează comerţul cu cereale; ponderea exporturilor din iulie in potenţialul total al sezonului

- exporturile României vs Rusia şi Ucraina, impactul asupra preţurilor; dificultăţile de logistică în portul Constanţa

- estimări privind recolta de cereale a României în acest an 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO