Companii

​Transelectrica plăteşte o dobândă de 6,1% pe an la obligaţiunile pe cinci ani. La bănci, dobânzile la depozite sunt 4-5%

​Transelectrica plăteşte o dobândă de 6,1% pe an la...

Autor: Andrei Chirileasa

17.12.2013, 11:00 552

Compania de stat Transelectrica Bucureşti (simbol bursier TEL), care deţine monopolul transportului de energie electrică în România, a anunat ieri dobânda pentru emisiunea de obligaţiuni prin care îşi propune să strângă de pe bursă 200 de milioane de lei pe o perioadă de 5 ani.

Compania va plăti un cupon anual de 6,1%, ceea ce face ca emisiunea să fie atractivă pentru investitori în comparaţie cu alternativele de plasament existente în prezent pe piaţă. De exemplu, dobânzile la depozitele bancare în lei se situează în prezent în instervalul 4-5% pe an, iar băncile mari, precum BCR şi Raiffeisen Bank, plătesc chiar sub 4% la depozitele cu scadenţe mai scurte de un an. În plus, analiştii nu prevăd o revenire a dobânzilor la depozite în următorii 2-3 ani.

Transelectrica a lansat săptămâna trecută, pe 11 decembrie, emisiunea de obligaţiuni, anunţând la început un interval de dobândă 5,4%-6,4% pe an. Emisiunea se închide pe 18 decembrie, dar există şi posibilitatea închiderii anticipate, dacă va fi subscrisă mai repede. Intermediarul ofertei este BCR.

Preţul unei obligaţiuni Transelectrica este de 10.000 de lei, iar compania emite în total 20.000 de obligaţiuni. Această emisiune face parte dintr-un program de împrumuturi obligatare în valoare de 900 de milioane de lei pe care compania îşi propune să-l deruleze în următorii ani pentru a-şi finanţa investiţiile şi pentru a-şi înlocui creditele bancare în valută, astfel încât să scape de riscul valutar.

Transelectrica a raportat pe primele nouă luni ale acestui an un profit net de 131,6 mil. lei la afaceri de 1,69 mld. lei. Compania are o capitalizare de 1,079 mld. lei (242 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO