Companii

Tranzactia dintre Capital Partners si Piraeus Bank a picat

04.03.2009, 18:36 153

Tranzactia de 32 de milioane de euro prin care banca elena Piraeus Bank urma sa preia 51% din casa de investitii Capital Partners nu a mai avut loc, in conditiile in care cele doua parti au decis sa mearga la finalul anului trecut pe un acord de asistenta.

"Tranzactia a fost restructurata in noiembrie ca un acord de asistenta si consiliere pe trei ani intre Capital Partners si Piraeus Bank Romania. Deci am ramas independenti, ceea ce pare sa fie mai bine in vremurile acestea", a spus Doru Lionachescu, partener principal al casei de consultanta pentru fuziuni si achizitii Capital Partners.
Tranzactia a fost anuntata in luna iulie a anului trecut. Piraeus urma sa preia 51% din firma cipriota Finnagan Holdings Limited, care detine 100% din Capital Partners. Finnagan este controlata de Doru Lionachescu (35% din actiuni), Andrei Diaconescu (30%), Victor Capitanu (28%) si Vlad Busila (7%).
Primii trei au lucrat la Bancpost inainte de a infiinta firma, in 2004. Cei patru urmau sa-si reduca proportional participatiile in cadrul companiei.
Doru Lionachescu, 44 de ani, a devenit la 1 ianuarie 2006 partener principal al Capital Partners, companie evaluata anul trecut la momentul la care s-a anuntat vanzarea catre Piraeus la 64 mil. euro.
Capital Partners a realizat in 2007 o cifra de afaceri de 4,4 milioane de euro si un profit net de 1,8 mil. euro, rezultatele din 2008 nefiind deocamdata anuntate.
Printre deal-urile de anul trecut in care Capital Partners a fost implicata se numara preluarea de catre grupul de investitori romano-britanic Nauru Holdings a 73% din Romenergo, companie care desfasoara activitati in domeniul energetic. De asemenea, Capital Partners a mai fost implicata in preluarea de catre CB Richard Ellis a Eurisko pentru aproximativ 28 mil. euro.
Competitorii Capital Partners sunt diviziile locale de consultanta in fuziuni si achizitii ale firmelor de consultanta BIG 4 (PwC, Deloitte, E&Y, KPMG), diviziile de investment banking ale unor banci ca Raiffeisen, ING sau UniCredit, precum si alte firme de advisory in fuziuni si achizitii create de fosti bancheri sau consultanti cum sunt BAC Investment (fondata de Matei Paun) sau Altria Capital (Marian Tescaru).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO