Companii

Tranzacţie gigant în piaţa berii. Ursus îşi caută un alt proprietar după 20 de ani sub aripa SABMiller

Tranzacţie gigant în piaţa berii. Ursus îşi caută...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

03.05.2016, 00:07 3408

AB InBev, gigantul belgian care se pregăteşte să preia producătorul de bere SABMiller ce deţine în România Ursus Breweries, va vinde activele din Europa Centrală şi de Est ale companiei sud-africane, inclusiv din România, în condiţiile în care tranzacţia evaluată la peste 100 mld. dolari aşteaptă aprobarea Comisiei Europene.

„Nu am început încă discuţiile cu potenţiali cum­pără­tori, însă anticipăm un interes ridicat pentru aceste active atrac­­tive. Acestea includ fără îndoială un număr de bran­duri de top pe pieţe lor. Orice vân­zare va fi condiţio­na­tă de în­chi­derea achiziţiei SABMiller de către AB InBev“, au spus pentru ZF re­pre­­zentanţii AB InBev din Belgia.

În România, portofoliul de branduri ale SABMiller in­clu­de mărci cu tradiţie pre­cum Ursus, Timişoreana şi Ciu­caş, care au fost cumpă­rate rând pe rând de gigantul sud-afri­can înce­pând cu 1996. În plus, AB InBev va vinde şi bran­­duri precum Pilsner Urquell (Cehia), Dreher (Ungaria) sau Lech (Polonia). Însă, cel mai probabil AB InBev va vinde activele la pa­chet, nu separat. Conform The Wall Street Journal, un po­si­­bil cumpărător ar putea fi grupul Asahi din Japonia, care s-a înţeles deja cu AB InBev pentru cum­părarea bran­du­ri­lor pre­­mium Peroni şi Grolsch. Dintre compe­ti­torii Ursus Bre­we­ries pe piaţa locală, am­bele multi­na­ţio­­na­le Heineken şi Molson Coors ar avea pu­terea finan­ciară să preia ac­ti­ve­le. În cazul Hei­neken însă, cota de pia­ţă rezul­tată în urma unei astfel de tran­zacţii nu ar trece de avizul Concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO