Companii

Tranzacţii de peste 1 mld. € au schimbat la faţă retailul alimentar românesc în ultimul deceniu. Lidl este la un pas să preia două magazine XXL de la grupul Rewe

Tranzacţii de peste 1 mld. € au schimbat la faţă...

Autor: Cristina Roşca

30.01.2017, 00:07 812

Discounterul german Lidl este în discuţii să preia două magazine XXL Mega Discount de la grupul Rewe din aceeaşi ţară, într-o tranzacţie de 5-10 mil. euro, potrivit sur­se­lor din piaţă. Acordul, care ar uma să se semneze în circa o lună, ar completa tabloul de tranzacţii încheiate în ultimul de­ceniu în retailul alimentar local.

Aceasta ar fi de altfel a doua tranzacţie din retailul alimentar din acest an după ce recent grupul german Metro a vândut ultimele patru hipermarketuri Real către un grup de profesionişti din retail.

Comerţul alimentar, o piaţă de 17-18 mld. euro, a devenit în ultimii ani scena mai multor tranzacţii, unele chiar de peste 100 de milioane de euro. Acestea au fost încheiate atât între investitori strategici, cât şi între jucători fi­nanciari. De departe cea mai importantă mutare ca va­loare s-a semnat pe finalul lui 2016 când reţeaua de super­mar­keturi Profi a fost preluată de fondul de investiţii Mid Europa Partners pentru 533 mil. euro. Vânzătorul a fost tot un investitor financiar, respectiv fondul de private equity Enterprise Investors. Aceasta a fost nu doar cea mai mare tranzacţie făcută pe piaţa locală de un fond de private equity, dar şi cea mai mare din retailul autohton.

Podiumul celor mai importante mutări din retail este completat de preluarea de către Auchan a 20 de hiper­mar­keturi Real într-o tranzacţie de peste 250 mil. euro şi de achiziţia Plus Discount de către discounterul german Lidl, un acord de circa 200 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO