Companii

Trei manageri români şi un străin au pe mână singurul business românesc listat la Londra

Robert Popescu, CEO al A&D Pharma

Autor: Ioana David

28.10.2010, 23:57 428

În ultimii doi ani A&D Pharma, singurul business românesclistat pe Bursa de la Londra, a adus noi manageri la conducereagrupului, ei fiind cei care au acum pe mână afaceri de pesteju­mătate de miliard de euro.

Conducerea executivă a companiei a fost preluată din vara anului2008 de către Robert Popescu, iniţial cu rol interimar. Popescu, 45de ani, a lucrat anterior în cadrul unei alte companii dedistribuţie, Relad, din 2001 până în 2007. Absolvent al Facultăţiide Automatică şi Calculatoare, înainte să vină în industria demedicamente, el a lucrat în cadrul Apache Software, din domeniulIT.

A&D Pharma, un business pornit la începutul anilor '90 depatru oameni de afaceri de origine libaneză, este în prezent celmai mare jucător din industria de medicamente, care anga­jeazăaproximativ 3.200 de persoane.

A&D Pharma este structurată în mai multe linii de business,dintre care cea mai vizibilă este reţeaua de farmacii Sensiblu,care are 230 de unităţi, şi cea de clinici Anima - cu patruunităţi. Cea mai mare divizie este însă cea de distribuţie,Mediplus, care rulează anual peste 380 mil. euro. Compania deţineînsă şi o divizie de sales&marketing.

Echipa care a readus compania pe profit

Dupăpreluarea funcţiei de CEO, Popescu a demarat un proiect dereor­ganizare a A&D Pharma, care a readus pe profit businessuldupă pierderi de

2,3 mil. euro în 2008. Reorganizarea a vizat atât liniile debusiness, cât şi nu­mărul de angajaţi. În primele şase luni aleacestui an A&D Pharma a înre­gistrat o creştere de 90% aprofitului, până la 17,5 mil. euro, şi un plus de 30% alafacerilor, la 303,2 mil. euro.

Popescu, care conduce şi reţeaua de farmacii Sensiblu, lucreazăpe partea financiară cu Florin Buligoanea, 38 de ani, numit deacţionari pe poziţia de CFO anul acesta după ce a mai lucrat încadrul grupului în intervalul 2000-2007.

După 2007, Buligoanea a fost consultant al A&D Pharma şieste unul dintre managerii din vechea conducere a grupului, alăturide Dragoş Dinu (fostul CEO), Vivian Diaconescu (fos­tul şef aldiviziei de marketing&sales) şi Claudiu Opran (fostul şef alreţelei Sensiblu).

El deţine un pachet de 2,25% din acţiunile companiei.

Singurul străin din conducerea A&D Pharma este Jean-MichelLespi­nasse, recrutat anul trecut pentru funcţia de chief operatingoffice (COO) al divizia de marketing & sales. Lespinasse alucrat în intervalul 1996-2006 în cadrul Bristol-Meyers Squibb(BMS), unde a ocupat poziţii precum director analize financiare şiplanificare pentru Europa Centrală şi de Est, di­rector financiar -Rusia, senior director, finanţe şi operaţiuni pentru pieţele deexport, iar după anul 2002, director ge­neral Rusia, Ucraina şialte ţări din Comunitatea Statelor Independente (Belarus, Caucaz,Kazahstan). El a mai lucrat în cadrul Delta Medical Rusia, companiecare se ocupă de promovarea medicală în Ucraina şi Rusia, înpoziţia de chief operations officer.

Cel mai nou membru al echipei de conducere este Cristian Sas,şeful diviziei de clinici, numire anunţată de companie lunaaceasta.

Anterior, Cristian Sas a lucrat în cadrul Allianz-TiriacAsigurări, dar cunoaşte şi piaţa serviciilor medicale private,lucrând la Clinica Polisano şi Centrul Medical Unirea (CMU) timp demai mulţi ani. Atât Clinica Polisano, cât şi CMU se află întreprimii zece jucători de pe piaţa serviciilor medicale private.

Joacă tare pe piaţa de clinici

Prima clinică Anima a fost deschisă în urmă cu şase luni, iar înprezent sunt operaţionale patru unităţi. A&D Pharma a anunţatchiar ieri deschiderea celei de-a patra unităţi, până acumconturând un plan de extindere extrem de agresiv.

Întreagă piaţa de servicii medicale private traversează dealtfel o perioadă extrem de efervescentă, dar extinderea puternicăa companiei era de aşteptat având în vedere dimensiunea A&DPharma.

Anima a încheiat deja contracte pentru abonamente cu mai multecompanii precum Orange, Porsche Bank, KPMG, Romtelecom, RBS. Celmai recent, firma a semnat cu G4S pentru medicina muncii. G4S seaflă în topul celor mai mari 20 de angajatori din România, încondiţiile în care doar 13 firme private din economie au mai multde 10.000 de angajaţi.

Citiţi mai multe în anuarul "Who's Who in Business -Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business", lansat în aceastăsăptămână de Ziarul Financiar

A&D Pharma în cifre:

  • 303,2 mil. euro este cifra de afaceri în primele şase luni aleacestui an
  • 30% este creşterea cifrei de afaceri în acest interval
  • 3.200 de oameni lucrează în cadrul grupului
  • 230 de farmacii Sensiblu existau la jumătatea anului
  • 4 clinici Anima operează compania în prezent

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO