Companii

Trei romani au devenit milionari in euro dintr-o afacere cu jucarii

23.03.2010, 00:00 3191

Trei antreprenori romani, Cristian Constantinescu, GeorgeConstantinescu si sotia lui Mirela Constantinescu au vandut 40% dinproducatorul de jucarii Noriel catre fondul de investitii BalkanAccession Fund (BAF), administrat de Axxess Capital. Valoareatranzactiei s-a ridicat la 7 milioane de euro, cea mai mare parte abanilor urmand a fi investita in dezvoltarea companiei.

"Grupul Noriel, care include o fabrica de jucarii, magazine dejucarii si o editura, a rulat anul trecut o cifra de afaceri de 12milioane de euro. In urma acestei tranzactii, fondul de investitiiBAF va controla 40% din actiuni", a declarat George Constantinescu,43 de ani, presedintele si unul dintre actionarii Noriel.

Compania are patru magazine in Bucuresti si unul in provincie,iar tranzactia anuntata ieri evelueaza businessul la 17,5 milioanede euro.

Cumparatorul este reprezentat de Horia Manda, unul dintre ceimai cunoscuti manageri de fonduri de investitii, care a semnattranzactii cu giganti precum General Electric sau Raiffeisen."Investitia pe care am realizat-o in Noriel a avut scopul de-asprijini dezvoltarea retailerului la nivel national si chiarregional", a spus Manda, managing partner al Axxess Capital,companie care administreaza fondurile RAEF si BAF. Grupul Norielinclude companiile Noriel Impex (distribuitor de jucarii), Toys andGames Industry (fabrica de jucarii din Prahova), Noriel Maxim(editura de reviste si materiale educationale pentru copii),Intertoy Zone (divizia de retail). Printre jocurile produse deNoriel se numara "Comoara lui Piticot", "Nu te supara, frate!","Cine stie castiga!".

In 2008, cea mai mare companie din grup, Noriel Impex, in carelucrau 53 de angajati, avea o cifra de afaceri de 10,2 mil. euro siun profit net de 1,5 mil. euro, potrivit Ministerului de Finante.Fabrica Toys and Games Industry avea o cifra de afaceri de 671.000de euro si 34 de angajati, arata aceeasi sursa. "Ideea a fost saconsolidam grupul si sa marim capitalul companiei. Cea mai mareparte a banilor proveniti din vanzarea actiunilor va intra incompanie, va fi folosita in dezvoltarea grupului", a spus GeorgeConstantinescu. El a mai mentionat ca grupul avea nevoie de unpartener financiar, care sa sustina dezvoltarea componentei deretail. "Am mers direct spre fondul de investitii BAF, cu care amnegociat timp de un an pana la semnarea contractului."

Piata jucariilor educationale a fost estimata la 180 mil. euroanul trecut, putin in scadere fata de 2008, potrivit lui GeorgeConstantinescu. "Noi activam in domeniul jucariilor educationalepentru copii si al componentelor prescolare educative. Aceastapiata nu a fost foarte afectata de criza. Afacerile grupului nostrus-au redus anul trecut doar cu 10% in euro", a spus GeorgeConstantinescu, care a infiintat in 1994 compania de distributie dejucarii Noriel Impex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO