Companii

Trenul electric produs de Softronic Craiova ar putea circula pe ruta Motru - Bucureşti

Construcţia prototipului a durat doi ani şi jumătate

Construcţia prototipului a durat doi ani şi jumătate

Autor: Mirabela Tiron

12.01.2014, 14:00 1900

Compania Softronic din Craiova, cu afaceri de 68,6 mil. lei (15,5 mil. euro) în 2012 din producţia de locomotive, a primit o finanţare de 4,3 milioane de euro de la GarantiBank pentru realizarea unui tren electric, care ar putea să circule de la 1 martie pe ruta feroviară interoperabilă Motru - Strehaia - Craiova - Bucureşti.
„Motru nu a mai avut tren de doi ani, cred că vom face un bine locuitorilor. Anul acesta vrem să mai construim o ramă electrică Hyperion dacă vom găsi finanţare. Suntem singurii din Europa de Est care producem o astfel de ramă“, a spus Ionel Ghiţă, preşedintele Softronic şi cel mai mare acţionar al com­paniei.

Construcţia prototipului a durat doi ani şi jumătate, însă acum compania ar putea realiza o nouă ramă electrică în şase luni, potrivit reprezentantului Softronic. Trenul electric este gata, iar acum se află în teste de viteză. Rama electrică poate fi construită în două variante de viteză maximă, de 160 de kilometri pe oră, respectiv 200 de kilometri pe oră, are podea joasă, două vagoane motoare şi două purtătoare, cu o capacitate de 180 de locuri pe scaune. In­vestiţia totală pentru producţia Hyperion a fost de peste 5 mil. euro.

Anul trecut, compania a produs şapte locomotive electrice, o parte din acestea fiind vândute în Ungaria. „În acest an plănuim să producem opt sau zece locomotive.“
Compania Softronic, în­fiinţată în 1991 la Craio­va şi premiată anul trecut de ZF în cadrul cam­paniei ZF „Cam­pioni în business“, este deţinută de patru per­soane fizice - Ionel Ghiţă (30%), Ion Gâr­niţă (26%), Augustin Popescu (26%) şi Oana-Adriana Miulescu (16%).

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO