Companii

UCM Reşiţa şi-a redus pierderile, în primele nouă luni, la 7 mil. lei, şi ar putea trece pe profit

Autor: Mediafax

04.11.2012, 16:07 462

UCM Reşiţa, companie aflată în insolvenţă, şi-a redus pierderile în primele nouă luni la 7 milioane lei, de la 24 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, şi ar putea încheia anul pe profit, după pierderi de peste 700 milioane lei în 2010-2011, potrivit administratorului judiciar.

Afacerile companiei au crescut în intervalul analizat cu 2 milioane lei, la 98 milioane lei.

"Suntem în curs de implementare a unor măsuri care să ducă la creşterea veniturilor prin încheierea de noi contracte comerciale, în special pe pieţele externe, să reducem costurile, în special pe zona regiilor, a indirectelor, şi a celor de personal, câtă vreme avem de-a face cu o organigramă supradimensionată, raportat la volumul şi valoarea producţiei, prin măsuri de relocare şi comasare a capacităţilor de producţie, retehnologizare şi eficientizare a fluxurilor de producţie", a declarat într-un comunicat Remus Borza, managing partner al Euro Insol, firmă desemnată în urmă cu circa cinci luni administrator judiciar al ECM Reşiţa în consorţiu cu VF Insolvenţa.

În ultimele trei luni 300 de salariaţi UCM au fost concediaţi, astfel că firma a rămas cu 1.900 de angajaţi.

Luni va avea loc o şedinţă privind situaţia UCM Reşiţa, la care vor participa administratorul judiciar, prefectul judeţului Caraş-Severin, preşedintele Consiliului Judeţean, directorii companiei şi liderii de sindicat.

UCM Reşiţa a avut anul trecut afaceri de 123,08 milioane lei, uşor peste cele din 2010, de 121,3 milioane lei.

Compania a raportat în ultimii doi ani pierderi de 376,6 milioane lei, respectiv 328,08 milioane lei.

În tabelul preliminar al creanţelor sunt înscrişi 185 de creditori, care reclamă datorii de 859,46 milioane lei, din care doar ANAF are o creanţă de 501,11 milioane lei (111 milioane euro).

"Este o mare provocare pentru noi să aducem pe linia de plutire şi să putem propune un plan de reorganizare sustenabil pentru o societate cu datorii de peste 190 milioane euro, cu 1.900 de salariaţi şi cu o cifră de afaceri de 6 ori mai mică decat totalul datoriilor şi cu o pierdere de 3 ori mai mare decât totalul veniturilor", a spus Borza.

UCM Resiţa este principalul furnizor de agregate şi echipamente hidro-energetice pentru compania de stat Hidroelectrica, aflată de asemenea în insolvenţă şi administrată tot de Euro Insol.

Complexul Industrial Reşiţa a fost fondat în anul 1771 de către Fiscul austriac, fiind cea mai veche unitate industrială din România şi una dintre primele din Europa.

Producţia uzinei s-a diversificat în cei peste 200 de ani de la cuie şi cercuri pentru roţi de căruţă la locomotive, poduri metalice, utilaj petrolier, transformatoare şi motoare electrice, poduri rulante şi macarale, compresoare, generatoare, servomotoare şi turbine hidraulice.

Compania a trecut în 2003 în proprietate privată, fiind preluată de INET AG (Austria) şi salariaţii UCM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO