Companii

UDMR a pus noul director al Tarom: Gombos Csaba

07.02.2010, 23:09 397

Conducerea operatiunilor companiei Tarom va fi preluata deGombos Csaba, 40 de ani, in urma hotararii luate de UDMR, partidcaruia i-a revenit conducerea companiei aeriene de stat dupanegocierile cu PD-L.

Gombos Csaba o va inlocui din functie pe Ruxandra Brutaru, 29 deani, care a ocupat aceasta pozitie din ianuarie anul trecut, dupace a fost numita de catre ministrul transporturilor RaduBerceanu.

"Eram unul dintre candidatii pentru functia de director generalal Tarom. Nu stiu exact cand voi prelua aceasta pozitie, dar credca de saptamana viitoare voi veni la Bucuresti. Nu am primit incadetalii legate de obiectivele pe care ar trebui sa le indeplinescla Tarom si nici legate de salariul pe care il voi avea", adeclarat Gombos Csaba, fostul director general al producatorului decablaje electrice Romcab Targu-Mures.

Salariile sefilor companiilor de stat au fost plafonate in 2008la nivelul castigului unui secretar de stat, respectiv de maximum4.800 de lei, potrivit ultimelor date disponibile.

Compania de stat Tarom, cel mai important operator aerian de pepiata locala, a incheiat anul trecut cu pierderi estimate la 21 demilioane de euro si cu venituri de 260 de milioane de euro submandatul Ruxandrei Brutaru, potrivit reprezentantilor companiei.Brutaru, fiica unui fost director Tarom din perioada 1995-1996,Nicolae Brutaru, avea experienta in domeniul aeronautic, ocupand sifunctia de director de marketing al companiei low-cost BlueAir.

Gombos Csaba spune ca stie cu ce pierderi se confrunta Tarom sica are o experienta buna in ceea ce priveste managementul de criza."Timp de 14 ani am lucrat ca top executiv in companii. Am reusit sacresc afacerile Romcab chiar si la peste 15 milioane de euro in2008", a sustinut el.

Gombos Csaba s-a aflat la conducerea operatiunilor Romcab din1999. Producatorul de cabluri din Targu-Mures, care s-a salvat dela faliment dupa ce a intrat in reorganizare judiciara in 2004, aincheiat anul trecut cu o cifra de afaceri estimata la 8-9 milioanede euro, potrivit lui Gombos Csaba.

Inainte de-a veni la Romcab, executivul a fost administrator lafirma Paneuro, ce avea ca obiect de activitatea comertul cu piesede schimb auto. Atat Paneuro, cat si Romcab sunt firme controlatede omul de afaceri Zoltan Prosszer, care a avut la un moment dat unholding cu 20 de companii, insa majoritatea au intrat in faliment,din cauza unor decizii gresite, dupa cum a declarat chiar Prosszerintr-un interviu acordat in aprilie 2009 revistei BusinessMagazin.

Csaba a terminat Facultatea de Management Industrial siComercial. Noul director al Tarom este si consilier judetean alUDMR in Mures. Dupa depunerea declaratiei de avere in 2007, Gombosa fost acuzat de fals in declaratii si a fost anchetat deprocuratura si politie.

El spune ca dupa efectuarea anchetei, au fost respinse toateacuzatiile aduse la adresa lui.

Tarom este controlata in proportie de 96,7% de MinisterulTransporturilor, ceilalti actionari fiind SIF Muntenia, CompaniaNationala Aeroportul Bucuresti Otopeni si Romatsa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO