Companii

Un an de la inceputul caderilor abrupte pe piata auto. Cand reapar cresterile?

Un an de la inceputul caderilor abrupte pe piata auto. Cand reapar cresterile?

Modelul Sandero a impulsionat cresterea cotei de piata a Dacia de la inceputul anului

27.10.2009, 23:16 18

Importatorii auto spun la unison ca mai devreme de jumatateaanului viitor piata auto nu-si va reveni din scadere, multi dintreei afirmand chiar ca sectorul nu a atins inca punctul maxim alscaderii.

"Piata auto isi va reveni dupa septembrie 2010. Pana atunci totidin piata vom avea probleme in ceea ce priveste vanzarile. InUngaria, spre exemplu, vanzarile au coborat acum pana la 2.500 demasini pe luna, deci loc unde sa mai scadem exista", a spus NicolaeSorescu, seful Radacini Motors, dealer care comercializeaza marcileOpel si Chevrolet.

In Romania, vanzarile de masini noi fluctueaza intre 8.000 si15.000 de unitati lunar. "In acest moment este dezastru pe piataauto. Vanzarile sunt sub toate estimarile realizate. Pe langaaceasta criza economica si politica, au intervenit si problemeleprogramului «Rabla»".

Clientela acum asteapta extinderea la casarea a trei masinipentru achizitia uneia noua", a spus Constantin Stroe,vicepresedintele Dacia, care a subliniat ca este posibil ca pana lafinele anului nici nivelul de 130.000 de autoturisme sa nu fie atins.

Nicolae Nemirschi, fostul ministru al mediului din partea PSD, adeclarat anterior ca programul de casare va fi extins incepand cuanul viitor la implementarea unui sistem de vouchere, care vapermite casarea a pana la trei masini, in vederea achizitiei uneianoi.

"Cine cumpara acum o masina o face fie cash, fie prin leasing.Putem vorbi chiar de un paradox deoarece anul trecut firmele apelaula leasing, iar persoanele fizice la credite auto sau de nevoipersonale", a spus Sorescu.

Directorul Radacini Motors a subliniat ca ponderea clienteleis-a schimbat in ultimele luni. Daca anul trecut vanzarile marcilordin portofoliul dealerului erau de aproximativ 70% catre persoanefizice si 30% catre juridice, acum s-a ajuns la egalitate.

"La nivelul lunii octombrie vanzarile sunt la fel de slabe ca siin septembrie. La volumul scazut contribuie puternic nesigurantaclientilor. Nesiguranta in ceea ce priveste cursul de schimb,pretul la combustibili si instabilitatea politica. Toate acesteelemente descurajeaza achizitia unei masini", a spus NicolaeSorescu.

Potrivit estimarilor jucatorilor din piata auto, vanzarile deautovehicule vor ajunge undeva intre 9.000 si 9.500 de unitati lanivelul lunii octombrie, fata de aproape 11.000 comercializate lanivelul lunii septembrie, fiind totodata cea de-a cincea lunaconsecutiva de scadere. Cea mai slaba luna din acest an din punctulde vedere al vanzarilor de masini a fost ianuarie, cu un volum de8.187 de unitati.

Vanzarile de autoturisme au inregistrat la nivelul luniiseptembrie un declin de 61% comparativ cu perioada similara aanului trecut, pana la 9.342 de unitati, fiind cea de-a doua ceamai mare scadere inregistrata anul acesta, potrivit statisticilorAsociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile(APIA).

Cea mai vanduta marca de import in luna septembrie a fost insaFord, care a vandut 850 de autovehicule. La nivelul primelor noualuni ale anului, cel mai bine vandute marci de pe piata locala aufost Hyundai, cu 8.882 de autovehicule, potrivit APIA, urmata deVolkswagen cu 8.473 de de masini.

Pe de alta parte, inmatricularile de autoturisme noi auinregistrat un declin de 74% in luna septembrie, la nivelul de6.780 de masini, cel mai scazut nivel din acest an, potrivitstatisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculari aleVehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei siInternelor.

Comparativ cu luna trecuta, inmatricularile de autoturisme auinregistrat la nivelul lunii septembrie un declin de 21%. In afarade septembrie, cea mai slaba luna din acest an a fost februarie, cuun nivel de 7.183 de masini, in contexul in care ianuarie a fostluna cu vanzarile cele mai mici de autoturisme noi.

Luna cu cele mai bune rezultate in ceea ce privesteinmatricularile de autoturisme a fost mai, cand s-a atins un nivelde 11.475 de unitati. In luna mai a acestui an s-au realizat siprimele livrari ale masinilor comercializate in prima etapa aprogramului "Rabla".

La nivelul primelor noua luni din acest an numarul de masini noiinmatriculate a inregistrat un declin de peste 60%, la 88.637 deunitati, fata de 228.499 de autoturisme in perioada similara aanului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO