Companii

Un an de la socul Lehman Brothers - Constructii: Efectele socului in rezidential, comercial, birouri, logistica si industrie

Un an de la socul Lehman Brothers - Constructii: Efectele socului in rezidential, comercial, birouri, logistica si industrie
10.09.2009, 16:20 26

Sub 1% din locuintele anuntate mai sunt inconstructie

In luna septembrie a anului trecut o serie de investitoriimobiliari israelieni - Dimri, Afik, Shapir sau Caterata -continuau sa anunte proiecte de mii de locuinte in Bucuresti, desipreturile erau deja in scadere, iar vanzrarile aproape blocate. Aceste companii sperau sa meargaimpotriva curentului si sa traga astfel lozul castigator, dar din8.500 de apartamente anuntate la acea vreme in prezent se maiconstruiesc doar 50, in cadrul proiectului Odyssea din nordulorasului. In acest an numarul investitorilor dispusi sa seaventureze in constructia de locuinte s-a redus catre zero, astfelca numarul apartamentelor noi care vor fi terminate anul viitor vafi redus. O piata care a continuat sa mai absoarba din piatamaterialelor de constructii a fost cea a caselor din mediul ruralsi a zonelor peri-urbane, unde efectul crizei financiare a fost mairedus. Pretul locuintelor a fost unul dintre primele elemente careau reflectat criza, la nivelul lunii septembrie 2008 preturileinregistrand deja un regres de peste 10% fata de maxim. Intre timp,scaderea preturilor a ajuns la 50%.

Retailerii au blocat extinderea

In septembrie 2008 piata centrelor comerciale traia subinfluenta numeroaselor inaugurari programate pana la sfarsitulanlui, proiecte livrate cu un grad de ocupare ridicat, carementineau optimismul jucatorilor din retail. Liberty Center siFashion House in Bucuresti, Iulius Mall Suceava, ERA Shopping Parkin Iasi sau Galleria Buzau sunt doar o parte dintre centrelecomerciale finalizate in ultimele luni ale anului trecut. Acum,lista se opreste la unul singur: AFI Cotroceni Park din Bucuresti.In restul tarii pana la sfarsitul acestui an nu va mai fi deschisniciun proiect nou, desi perioada dinaintea sarbatorilor de iarnaera considerata optima pentru astfel de inaugurari. Zeci deproiecte sunt blocate la diferite stadii. La unele s-a cumparatdoar terenul. La altele a fost ridicata structura si lucrarile aufost oprite. In alte cazuri a fost finalizata constructia, dar nuau venit si chiriasii. Piata este aproape paralizata din cauzascaderii vanzarilor, motiv pentru care retailerii nu se mai potextinde, iarbancile nu mai acorda finantari.

Chiriile au mers in jos, motiv pentru care o buna parte dinafacerile cu malluri sunt nerentabile, ratele de amortizare ainvestitiei fiind mult sub nivelul estimat.

Cladiri de birouri goale

Gradul extrem de scazut de neocupare a spatiilor de birouri dinBucuresti (aproape 0% la un moment dat), determina anul trecutconsultantii sa afirme despre piata birourilor ca este cea mai laadapost de efectele crizei financiare, intr-o perioada in careefectele se resimteau mai mult la nivel macro, si mai putin ineconomia reala, in corporatii. O serie de consultanti estimau insao crestere a numarului de spatii de birouri goale, pe fondulnumeroaselor livrari, dar aproape nimeni nu anticipa ca inPipera vor fi cladiri aproape goale, iar in Piata Victoriei,centrul de afaceri al Capitalei, o serie de spatii sunt disponibilede cateva luni. Companiile au blocat planurile de extindere, astfelca singurele contracte noi de inchiriere sunt semnate pentru spatiimai mici si mai ieftine. Aceasta situatie a tras in jos chiriile dela un maxim de 25 de euro/mp pana in jurul nivelului de 20 deeuro/mp pentru cladirile de clasa A din centru si chiar sub 10euro/mp pentru birourile din zone precum Pipera. Dezvoltatorii aureactionat la randul lor in fata noii situatii si au amanat o seriede proiecte, dar in Barbu Vacarescu sau Piata Presei constructoriicontinua sa inalte turnuri de 20 de etaje.

De cinci ori mai putine spatii logistice

In prima jumatate a acestui an au fost livrati pe piata localaaproximativ 40.000 de metri patrati de spatii logistice, inconditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut au fostlivrati peste 200.000 de spatii in diverse complexuri logistice, inspecial in jurul Capitalei. In prezent stocul de spatii industrialese ridica la aproximativ 920.000 de metri patrati la nivelnational, la care ar fi trebuit sa se adauge anul acesta alti175.000 de metri patrati, la care dezvoltatorii au renuntat insa pefondul crizei din imobiliare. Daca rata de neocupare se situa injurul valorii de 4%, spre finalul anului trecut, in prezent rata deneocupare a spatiilor logistice se ridica la peste 10%, pe masurace tot mai multi chiriasi au amanat la inceputul anului planurilede extindere si au incercat sa-si mentina sau chiar sa-si reducasuprafetele pe care le folosesc. Cu toate acestea, in ciudacresterii ratei de neocupare, nivelul chiriilor a ramas in mareparte neschimbat, in prezent preturile varind intre 4,7euro/mp/luna pentru spatii de sub 3.000 de metri patrati si 4euro/mp/luna pentru spatii de peste 10.000 de metripatrati.

Infrastructura, din nou codasa

2008 a fost anul reabilitarilor de drumuri nationale pe datorie,multe din lucrarile derulate anul trecut fiind achitate in primulsemestru al anului acesta.

Desi guvernul Boc a anuntat in ianuarie ca investitiile ininfrastructura sunt prioritatea principala, dupa primele sase luniinvestitiile Ministerului Transporturilor si Infrastructurii seridicau la circa 800 mil. euro, suma care acopera si datoriile din2008. Prioritatile Guvernului pentru anul acesta sunt PasajulBaneasa din Bucuresti, Centura Est a Clujului, 42 de kilometri dinAutostrada Transilvania, 30 de kilometri, la stadiul de asflat, dinAutostrada Bucuresti-Ploiesti, centura Bucurestiului si centuraPloiesti Vest, dar niciuna dintre acestea nu reprezinta o lucrarede anvergura. In acest ritm sectorul constructiilor nu va avea niciin 2009 ca motor de crestere investitiile din sectorul public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO