Companii

Un antreprenor din Sibiu a pariat 500.000 de euro pe o bază sportivă pentru echitaţie

Un antreprenor din Sibiu a pariat 500.000 de euro pe o...

Autor: Liviu Popescu

24.09.2014, 00:06 3587

Paul Avrigeanu, 28 de ani, un tânăr antre­prenor sibian care practică echitaţia de mai bine de două decenii, a decis în urmă cu cinci ani să îşi transforme pasiunea într-o afacere, astfel că a investit aproape 500.000 de euro într-o bază sportivă pentru agrement ecvestru în localitatea Şelimbăr, aflată la cinci kilometri de Sibiu.

Aproape jumătate din bani au venit din fondurile europene pentru investiţii în agricultură şi mediul rural.

„Am căutat foarte mult timp acest teren (pe care am construit baza de agrement – n.red.). Cei care practică acest sport asta vor, linişte şi aer curat“, a spus Paul Avrigeanu, proprietarul firmei Centru de Agrement Ecvestru, care operează baza sportivă cu 41 de boxe pentru cai.

Antreprenorul a „conectat“ proiectul său de afaceri la afacerea surorii sale, care deţine o pensiune în apropierea centrului ecvestru.

Investiţia într-un astfel de centru de echitaţie reprezintă o afacere de nişă în industria turismului, având în vedere că sportul este considerat a fi unul relativ scump, fiind rezervat în mod istoric doar elitelor. România are 580.000 de cai, se află pe locul al 14-lea în lume în funcţie de acest indicator, dar are numai câteva cluburi de echitaţie.

„Cu 250 de lei îţi poţi cumpăra un echipament complet de echitaţie, însă avem echipamente care ajung şi la 5.000 de euro pentru cei care vor să practice acest sport la nivel de perfor­manţă“, a spus Avrigeanu cu ocazia unui eveni­ment organizat de AFIR, instituţia de stat care gestionează programul de fonduri europene în agricultură. Antrepre­norul a explicat că întreţinerea unui cal poate ajunge până la 1.200 lei/lună, iar clienţii care deţin în proprietate un exemplar pot alege să îşi lase caii la clubul de echitaţie după ter­minarea antrenamentelor şi chiar să îi urmărească prin intermediul unei camere web montate în dreptul fiecărei boxe. De ase­me­nea, părinţii îşi pot urmări copiii călare dintr-o zonă pentru spectatori aflată la etajul clădirii.

„Cumpărăm fân de la un singur produ­cător care îl pregăteşte special pentru noi. Un cal consumă pe zi, în medie, aproape 15 kilo­grame de fân, alimentaţia fiind foarte impor­tantă pentru animale.“

Rulajele afacerii lui Avrigeanu au fost puţin sub 15.000 de euro anul trecut, dar el spune că abia acum proiectul său începe să funcţioneze şi că se concentrează pe promo­varea bazei sportive prin eveniment, reclame şi colaborări cu agenţiile de turism.

Proiectul de 0,5 milioane de euro al bazei de călărie de la Şelimbăr este unul dintre cele câteva mii de investiţii finanţate de Bruxelles prin intermediul programului de dezvoltare rurală, cu o absorbţie de 6,5 miliarde de euro în perioada 2007-2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO