Companii

Un consilier personal al lui Boc a fost numit preşedintele Transelectrica

Un consilier personal al lui Boc a fost numit preşedintele Transelectrica

Autor: Mediafax

20.01.2012, 17:05 1169

Directorul general al transportatorului de electricitate Transelectrica (TEL), Horia Hăhăianu, a fost revocat vineri în AGA din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al companiei de stat şi a fost înlocuit cu Adrian-Victor Vevera, consilier personal al premierului Emil Boc.

Acţionarii au aprobat şi revocarea din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al companiei a lui Ionel Florin, locul acestuia fiind luat tot de Vevera, se arată într-un comunicat al Transelectrica transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a emis în luna iulie a anului trecut un ordin prin care preşedintele CA al companiilor din subordinea Ministerului Economiei nu poate îndeplini simultan şi funcţia de director general.

Totodată, acţionarii companiei au fost mandaţi ca în AGA filialelor Smart şi Teletrans ale Transelectrica să îl desemneze pe Hăhăianu pentru conducerea CA.

În AGA de vineri au mai fost aprobate şi bugetele de venituri şi cheltuieli pentru 2011 şi 2012.

Transelectrica estimează că în acest an va înregistra venituri de 2,62 miliarde lei (603,3 milioane euro), mai mici cu 5,7% comparativ cu nivelul de 2,78 miliarde lei de anul trecut.

Cheltuielie Transelectrica sunt estimate să scadă cu 6,5%, de la 2,75 miliarde lei la 2,57 miliarde lei (591,4 milioane euro).

Profitul brut al companiei este însă prognozat să se dubleze în acest an, de la 25 milioane lei la 51,7 milioane lei (11,9 milioane euro).

Ministerul Economiei deţine 73,69% din acţiunile companiei, Fondul Proprietatea aproape 13,5%, iar mai mulţi acţionari cumulează 12,81% din titluri.

Cele mai recente tranzacţii cu titlurile Transeletrica au fost realizate miercuri, la preţul de 18,29 lei, în urcare cu 1,67%. La această cotaţie Transelectrica are o capitalizare de 1,34 miliarde lei (308,4 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO