Companii

Un dosar pentru o finantare de 215.000 euro de la UE are 163 de pagini si se face in doua luni

08.02.2009, 16:40 49

Sumele cerute in proiectele depuse anul trecut de IMM-uri sunt in lei, in timp ce valoarea utilajelor si a echipamentelor pe care urmeaza sa le achizitioneze este in euro. Daca anul trecut un euro era 3,6 lei, in prezent acesta a depasit 4,2 lei, diferenta urmand a fi suportata de beneficiarii fondurilor. Ministerul pentru IMM, Comert si Mediul de Afaceri a semnat saptamana trecuta primele 22 de contracte pentru investitii mici de pana la 250.000 de euro, valoarea acestora fiind de circa patru mil. euro, Fondurile sunt puse la dispozitia IMM prin Programul Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii economice", axa 1 - "Un sistem inovator si eficient de productie".

Compania Sigapress din Odorheiul Secuiesc, care se numara printre cei care au semnat contracte pentru bani de la UE, specializata in constructii, renovari si restaurari, a depus la sfarsitul lunii mai un proiect pentru achizitionarea de echipamente si utilaje necesare activitatii de constructii, valoarea acestora ridicandu-se la 1,5 mil de lei (circa 350.000 de euro). Din aceasta suma, firma a cerut finantare nerambursabila de 919.998,70 de lei (circa 215.000 de euro), care a fost aprobata saptamana trecuta. "Am cerut bani pentru 60% din valoarea echipamentelor si utilajelor care este de 1,5 mil. lei, iar restul va reprezenta investitia noastra, bani ce vor proveni dintr-un credit", spune Imre Szilagy, administratorul firmei de constructii Sigapress.
Administratorul Sigapress sustine ca din cauza faptului ca sumele cerute ca fonduri nerambursabile au fost trecute in lei, cum prevede contractul, din cauza diferentei de curs valutar, firma trebuie sa suporte acum o valoare suplimentara de 80.000 de euro. "Daca initial trebuia sa avem noi o finantare de peste 100.000 de euro, la aceasta se vor adauga si cei 80.000 de euro pe care i-am pierdut din cauza fluctuatiei cursului. Anul trecut cand am intocmit contractul era un curs de 3,6 lei pentru un euro, in timp ce acum a ajuns la 4,2 lei pe un euro", explica Szilagy.
Pentru aceste sume, firma va apela la un credit bancar pe termen mediu. "Initial intentionam sa luam un credit pe patru ani, insa din cauza crizei vom face un credit pe cinci ani.
Dupa semnarea contractului, firma urmeaza sa realizeze achizitia echipamentelor si utilajelor respectand pasii prevazuti in contract. "Am gandit proiectul in doua etape, astfel incat sa putem primi banii pe masura ce facem investitiile. Prima etapa inseamna urmatoarele doua-trei luni in care achizitionam o parte din echipamente si utilaje si venim pentru a deconta sumele, dupa care urmeaza a doua parte de achizitii", explica administratorul Sigapress.
In urmatoarea saptamana firma va trebui sa dea un anunt de licitatie pentru echipamente si utilaje in constructii. "Se va intruni o comisie de evaluare a contractelor, vom declara castigatorul in functie de oferta cea mai buna, dupa care urmeaza achizitionarea echipamentului, plata acestuia si intocmirea dosarului pentru decont. Dupa ce vom primi fondurile, vom trece la cea de-a doua etapa de achizitie", sustine Szilagy.
Dosarul depus pentru accesarea fondurilor europene al firmei Sigapress a fost intocmit jumatate de o firma de consultanta, partea narativa care cuprinde istoricul firmei, descrierea pasilor de achizitionare, cererea de finantare, in timp ce partea financiara a fost intocmita de administratorul firmei. "Dosarul a avut 163 de pagini si a fost nevoie de circa doua luni pentru intocmirea lui."
Prin achizitionarea acestor echipamente si utilaje firma doreste sa-si creasca profitul cu circa 30%. "Avem in prezent semnate contracte de 25 mil. lei (5,9 mil. euro) pe care nu le putem momentan onora. Speram prin aceste achizitii pe care le vom face sa crestem profitul cu 30%."
Compania, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 9,4 mil. lei (2,1 mil. euro), realizeaza constructii civile, industriale, agricole, instalatii in constructii, lucrari speciale in constructii, renovari si restaurari monumente istorice, beneficiar final in majoritatea proiectelor fiind institutiile statului. in 2007 cifra de afaceri a companiei a fost de 13 mil. lei.
Firma A.G. Grupinstal din Focsani, judetul Vrancea, care are ca domeniu de activitate proiectarea si montarea instalatiilor electrice, a sistemelor de securitate si avertizare, a sistemelor de incalzire si retele de calculatoare, a depus proiectul "Achizitionarea de utilaje performante in vederea cresterii competitivitatii", prin care a cerut o finantare nerambursabila de 250.000 de euro. "Suma pe care am cerut-o a fost trecuta in contract in lei si de aceea vom avea de suportat o diferenta pentru ca s-a modificat cursul, iar utilajele vor fi achizitionate in euro. Din valoarea proiectului, 70% reprezinta finantare de la UE, iar restul vom incerca sa acoperim din reinvestirea profitului", spune Virgil Guzu, directorul firmei A.G. Grupinstal care are 20 de angajati.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO