Companii

Un grup german intra in actionariatul unui producator de interfoane

28.03.2010, 23:09 333

Producatorul german de module electronice Hasec Group, cuafaceri de 18 mil. euro in 2008, a incheiat un joint venture cuElectra Iasi, cel mai mare producator local de interfoane.

Tranzactia prin intermediul careia grupul german a achizitionatun pachet minoritar dintr-o companie formata de Electra Iasi -EMS-Electra este estimata la cateva sute de mii de euro, potrivitunor surse apropiate tranzactiei.

"Discutiile intre cele doua companii au inceput in cursulanului 2007, in momentul in care Hasec a inceput sa caute in Europafirme cu un anumit profil de activitate pentru realizarea uneicolaborari comerciale. In urma colaborarii pe care au avut-o inultimii ani, au decis sa incheie acest joint-venture", sustinsursele citate.

Electra a infiintat astfel compania EMS-Electra in care a mutatunitatile actuale de productie. Din aceasta companie, Hasec aachizitionat un pachet minoritar de actiuni, a carui valoare nu afost insa dezvaluita de reprezentantii celor doua companii."Valorea tranzactiei este de ordinul sutelor de mii de euro, dar nudepaseste un milion de euro", sustin sursele citate.

Electra Iasi, companie cu aproximativ 150 de angajati, eradetinuta de Marian Berdan (64%), fondatorul si directorul generalal companiei, Eugenia Berdan (12%), Doru Sorin Popa (12%) si IonicaLola Iordache (12%), potrivit datelor disponibile pe site-ulRegistrului Comertului. Reprezentantii companiei iesene nu au pututfi contactati pana la inchiderea editiei pentru a oferi mai multedetalii.

Producatorul iesean de interfoane, infiintat in 1991, a realizatin 2008 o cifra de afaceri de trei milioane de euro si un profitnet de circa 11.000 de euro, avand datorii totale de 0,8 mil. euro,in scadere fata de anul precedent, potrivit datelor MinisteruluiFinantelor. Electra detine 75% din piata locala de interfoane,potrivit informatiilor companiei. Pe de alta parte, producatorulgerman de marime medie Hasec cu circa 150 de angajati si piete dedesfacere in Germania, Franta, Austria, Elvetia, Italia, Belgia siSUA a rulat in urma cu doi ani afaceri de 18,5 mil. euro si vanzariin crestere cu 8% fata de anul precedent, conform informatiilor depe site-ul companiei.

"Cu acest joint-venture, ambele companii si-au marit capacitateade productie si posibilitatea de acces si dezvoltare regionala", auanuntat cele doua companii intr-o declaratie comuna.

Hasec a fost consiliata in aceasta tranzactie de banca deinvestitii independenta germana Angermann M&A International sipartnerul exclusiv al acesteia in Romania, casa de consultantapentru fuziuni si achizitii Capital Partners.

Cine este Electra Iasi

  • Infiintata in: 1991
  • Cifra de afaceri: 3 mil. euro in 2008
  • Profit net: 11.000 de euro
  • Angajati: 109
  • Datorii totale: 0,86 mil. euro

Sursa: Ministerul Finantelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO