Companii

Un pariu pierdut: Producatorii de ulei au renuntat la investitii de peste 40 mil. euro in biodiesel, pentru ca afacerea nu este rentabila

30.03.2009, 00:00 1185

Producatorii de ulei au renuntat la investitii de peste 40 mil. euro in fabrici de biodiesel, dupa ce in urma cu trei ani se grabeau sa anunte mai multe astfel de proiecte.

Motivele opririi investitiilor in fabrici de biodiesel sunt scaderea constanta a pretului barilului de petrol si lipsa de sustinere din partea guvernului. Printre companiile care au decis sa renunte la investitiile in energie verde se numara in principal producatorii de ulei vegetal. 
Producatorul constantean Argus intentiona la inceputul anului 2006 sa produca biodiesel din ulei semirafinat, urmand sa directioneze catre productia de combustibil uleiul pe care nu reusea sa il plaseze pe piata.
"Era rentabil sa produci biodiesel atunci cand barilul de petrol costa 140 de dolari. La 40 de dolari nu mai este rentabil un astfel de business. Noi, ca producatori de ulei vegetal, eram avantajati in dezvoltarea productiei de biodiesel deoarece aveam infrastructura necesara cat si materia prima, uleiul reprezentand 80% din produsul final, biodieselul", a declarat Vasile Leu, directorul general si proprietar al Argus Constanta impreuna cu SIF Oltenia si alti actionari minoritari.
Dupa ce a purtat discutii cu trei-patru companii din industria utilajelor pentru productia de biodiesel, investitia de 10 mil. euro anuntata de Argus a fost amanata pe fondul scaderii constante a pretului barilului de petrol.
Prima fabrica procesatoare de ulei care a decis sa produca biodiesel pe piata locala a fost insa Ultex Tandarei, companie controlata de omul de afaceri Vasile Nitescu. Ultex a fost de asemenea primul producator de biodiesel din Romania cu certificat de conformitate si licenta de fabricatie eliberate de Registrul Auto Roman pentru utilizare 100%, brandul sub care compania din Tandarei a vandut biodisel catre gigantii Petrom si Rompetrol numindu-se Biodil.
Cu toate ca producatorul a investit in 2006 din fonduri proprii circa 4,5 mil. euro in dezvoltarea instalatiei si tehnologiei de obtinere a biodieselului, aceeasi suma fiind alocata si in 2007 pentru dublarea capacitatilor de producere a biodieselului la 4.500 de tone lunar, fabrica de biodiesel a fost inchisa la finalul anului 2007. "Am inchis fabrica de biodiesel la sfarsitul lunii decembrie a anului 2007 deoarece nu am primit sustinere de la Guvern. Acum fabrica este in conservare", a declarat Nitescu.
In mai 2007, Prutul Galati anunta ca intentioneaza sa investeasca peste 23 mil. euro intr-o fabrica de biodiesel, o piata care nu reprezentase pana atunci o prioritate pentru compania condusa de Marian Andreev, directorul general si actionarul majoritar. In scurt timp insa, Prutul a considerat ca este mai important sa isi concentreze eforturile catre piata alimentara.
"Ceea ce se considera a fi un mare pas pentru protejarea mediului, multi analisti considera ca este una din cauzele ce au dus la cresterea pretului alimentelor. Pentru noi initial a fost o idee foarte buna, apoi a urmat chiar criza uleiului din 2007 care ne-a pus mari semne de intrebare. Nu mai credem in acest proiect si am hotarat sa renuntam", a declarat Mirela Olarescu, director de marketing al producatorului de uleiuri vegetale Prutul Galati. Producatorii de ulei vegetal au renuntat in ultimii doi ani la investitii in fabrici de biodiesel de peste 40 mil. euro.
Cea mai mare investitie intr-o fabrica de biodiesel care nu a mai fost realizata a fost insa proiectul de 138 mil. euro pe care Dafora Medias, companie controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean, anuntase ca il va derula in parteneriat cu producatorul german MAN in Sibiu. Capacitatea de productie ar fi fost de 400.000 de tone de biodiesel pe an, fiind cea mai mare fabrica de biodiesel care urma a fi dezvoltata pe plan local.
"Motivele pentru care am renuntat au fost instabilitatea pietei europene de biodiesel la momentul respectiv, cat si neacordarea facilitatilor pentru producatorii de materie prima. In plus, proiectul se baza in mare parte pe experienta si competenta MAN in acest domeniu. Astfel ca aspectele mentionate mai sus au condus la imposibilitatea continuarii acestui proiect", au declarat reprezentantii Dafora Medias.
Singurul producator de ulei vegetal din top zece al pietei locale care detine in acest moment o fabrica de biodiesel operationala este Ulerom Vaslui, companie care face parte din grupul Racova al omului de afaceri Adrian Porumboiu. Ulerom a finalizat in august 2007 investitia de 18 mil. euro derulata in constructia fabricii de biodiesel din Vaslui cu o capacitate de productie initiala de 60.000 de tone pe an, care poate fi insa extinsa pana la 120.000 de tone pe an.
Expur Urziceni, cel de-al doilea producator de ulei vegetal care a continuat investitiile in biodiesel, urmeaza sa dea in folosinta noua unitate de productie a biodieselului, cu o capacitate de productie anuala de 100.000 de tone de biodiesel, in prima parte a acestui an. In cazul Expur, finalizarea noii unitati de productie a durat mai mult decat estimasera reprezentantii companiei initial.
Producatorul din Urziceni anunta in iunie 2006 ca intentioneaza sa investeasca 20 mil. euro in construirea unei fabrici de biodiesel.
 
Fabrici finalizate sau in constructie
 
Investitor: Martifer (Portugalia)
Investitie: 55 mil. euro
Productie: 100.000 t/an
 
Investitor: Expur Urziceni
Investitie: 20 de milioane de euro
Productie: 100.000 tone/an
 
Investitor: Racova Com-Agro-Pan
Investitie: 18 mil. euro
Locatie: judetul Vaslui
Productie: 60.000 t/an
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO