Companii

Un producător de textile „se luptă“ cu Delphi şi Mittal pentru podiumul exportatorilor din Iaşi

Un producător de textile „se luptă“ cu Delphi şi...

Autor: Cristina Roşca

29.09.2015, 00:05 858
Producătorul de textile Eurotex Company se află pe lo­cul trei în topul celor mai mari exportatori din judeţul Iaşi de anul trecut, după producătorul de componente auto Del­phi Diesel Systems România şi Arcelormittal Tubular Products Iaşi, companie specializată în producţia de oţel, potrivit INS.

Eurotex Company a terminat anul trecut cu afaceri de 125 mil. lei, în creştere cu 50% faţă de 2013, cu un efectiv constant de 300 de salariaţi. Datele INS nu oferă va­loa­rea exportului fiecărei companii, însă, în industria tex­tile­lor cea mai mare parte a producţiei ia drumul exportului. De multe ori se întâmplă ca întreaga producţie să plece pe alte pieţe.

Pe site-ul Eurotex nu apar informaţii privind clienţii com­paniei, însă apare că producţia lunară a companiei este de 400.000 de articole -  rochii, bluze, fuste, pantaloni sau jachete. A­pare pe site şi informaţia potrivit căreia Eurotex are o echipă proprie de designeri care realizează colecţii pentru cli­en­ţii producătorului. Astfel firma ieşeană realizează producţie integrată, nu lohn. În cazul produselor integrate producătorul român primeşte maxim o schiţă de la client şi realizează proiectarea şi dezvoltarea produsului. Tot producătorul român alege ţesătura şi accesoriile. Mai mult, se ocupă uneori şi de transportul la client, având un parteneriat cu firme spe­cia­­lizate. În lohn, clientul trimite şi materialele şi toate de­taliile, fabricile doar execută produsul. România a fost şi continuă să fie unul dintre cei mai impor­tanţi jucători din producţia mondială de textile, avantajată de forţa de muncă ieftină (salariul mediu este de 250 de euro, cu o treime sub me­dia naţională), de poziţia geografică şi de forţa de mun­că bine pregătită. Textilele, îmbrăcămintea şi încălţă­min­tea sunt a doua industrie din România după auto ca aport la exporturile totale ale României, de 52 mld. euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO