Companii

Un sfert din locuinţe au centrale termice, dar furnizorii aşteaptă diminuarea subvenţiilor la căldură pentru noi clienţi

Un sfert din locuinţe au centrale termice, dar furnizorii aşteaptă diminuarea subvenţiilor la căldură pentru noi clienţi

Autor: Ioan Dornescu - Mediafax

06.12.2011, 00:05 806

Evoluţia pieţei de centrale termice este influenţată în mare măsură de rulajul înregistrat în semestrul al doilea, când lumea fie se de­bran­şează de la sistemul cen­tra­lizat, fie se gândeşte serios la sursele şi cos­turile de încălzire pentru următoarea iarnă.

Un alt pilon al pieţei de profil este segmentul înlocuirilor, susţinut de clien­ţii care achi­ziţionează centrale noi, mai performante, în locul unităţilor vechi. Cel de-al treilea vector de creştere, reprezentat de construcţiile noi, a ajuns să deţină o pondere nesemni­fi­cativă după venirea crizei.

Jucătorii din piaţa centralelor termice sunt "în priză" în această perioadă, iar lunile sep­tem­brie-octombrie sunt vârful de sezon pentru acest segment. Din păcate pentru com­panii, în primele nouă luni evoluţia pieţei a fost similară cu cea de anul trecut. Uitându-ne însă şi spre alte pieţe, stagnarea nu este tocmai un rezultat rău, pe o piaţă cu un rulaj anual de circa 80 mil. euro. Debranşările de la sistemul centralizat constituie o resursă importantă de creştere pentru furnizorii de centrale termice.

În 2010, dintre cele peste 72.000 de apartamente debranşate, proprietarii a peste 60% dintre aceste locuinţe au renunţat la sis­te­mul centralizat în perioada august-octombrie, spune Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo Ro­mânia.

În acest an însă, discuţiile privind eli­minarea totală sau parţială a subvenţiilor, precum şi "anunţurile confuze" ale primăriilor privind posibilitatea de a susţine din bugetele proprii aceste subvenţii au condus la o frânare a debran­şărilor. "Dacă până în luna iulie a anului curent, numărul locuinţelor debranşate de la sistemul cen­tra­lizat era de aproape 16.500, în creştere cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă (ianuarie - iulie) a anului prece­dent, luna august a adus o scădere ma­sivă, cu aproa­pe 48% faţă de luna au­gust a anului 2010. Per total, în ianuarie - august 2011 nu­­mărul de­bran­­­şărilor a fost în scădere cu 20% faţă de pe­rioada similară a anului pre­ce­dent, până la un nivel de 25.548 locuin­ţe", a declarat Sever Scarlat, directorul general al Baxi Ro­mânia, arătând şi el importanţa debranşărilor în industria cen­tralelor termice.

El susţine că sezonul rece aduce încetinirea ritmului de vânzare de centrale termice către cei ce s-au debranşat de la sistemul centralizat, în principal din cauza barierelor legislative, şi creşterea vânzărilor în rândul celor care-şi înlocuiesc vechiul echipament cu unul nou, mai performant.

Parcul total de centrale termice din Ro­mâ­nia este estimat la aproximativ două milioane de unităţi, iar conform statisticilor, circa 6% din­tre echipamente suferă intervenţii majore în perioa­da post-garanţie, care impun înlocuirea pro­dusului sau a unor piese de schimb, a adăugat Scarlat.

Reprezentantul Baxi estimează că piaţa termotehnică din România a totalizat în primele nouă luni din 2011 aproximativ 80.000 - 90.000 de centrale, volum relativ similar faţă de aceeaşi perioadă din 2010, iar până la finele anului va totaliza aproximativ 125.000 de uni­tăţi şi o valoare de maximum 70-80 de milioane de euro.

"Anul următor piaţa va evolua în special în funcţie de deciziile şi posibilităţile autorităţilor de a menţine sau nu subvenţiile acordate din bu­­­getele locale, dar şi de problemele pe care le vor în­tâmpina CET-urile (...). O creştere cu circa 15-20% va fi generată cu certitudine de pia­­ţa de înlocuiri" , a afirmat reprezentantul Baxi.

Afacerile Baxi România au crescut uşor în primul semestru din acest an, iar compania se aşteaptă ca la nivelul întregului an să stagneze sau să urce de la 19,6 milioane de lei la 20 de milioane de lei (4,7 milioane de euro).

Portofoliul de produse al companiei controlate de grupul BDR Thermea, înregistrat în Olanda, include, printre altele, centrale termice, care generează 80% din vânzări, pompe de căldură, panouri solare şi boilere.

Cât costă gigacaloria

Directorul de vânzări al Ariston afirmă că discuţiile privind posibila eliminare a sub­venţiilor la energia termică au avut un im­pact pozitiv asupra pieţei în 2010, deter­minând o creştere cu 35%, la 135.000 de unităţi vândute.

Compania va avea o imagine mai clară asupra evoluţiei pieţei din acest an după publicarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a situaţiei debranşărilor la nivelul lunii septembrie.

"Pentru acest an estimăm un avans al pieţei locale de centrale termice murale de aparta­ment, faţă de 2010. Anunţul Gu­vernului pri­vind eliminarea subven­ţiilor la încălzire a fost făcut destul de târziu, iar în momentul de faţă pre­­ţul facturat iarna viitoare pentru agen­tul termic furnizat populaţiei a rămas în respon­sabilitatea autorităţilor locale care încearcă să găsească soluţii şi încă nu ştim preţul real pentru căldură de iarna viitoare. Abia acum începe să se decidă cu cât va fi facturată Gigacaloria în această iarnă" , a spus Dră­gu­leanu.

Astfel, el a arătat că în ceea ce pri­veşte creşterile preţului facturat al Gigacaloriei în acest an, au fost deja anunţate modificări pentru următoarele oraşe: Târgovişte (de la 290 lei la 430 lei Gcal), Ploieşti (de la 140 lei la 160 lei Gcal), Constanţa (de la 170 lei la 338 lei Gcal), Miercurea-Ciuc (de la 229 lei la 299 lei Gcal), Focşani (de la 270 lei la 400 lei Gcal) sau Piteşti (de la 198 lei la 245 lei Gcal).

Referindu-se la 2012, el estimează că nu­mărul debranşărilor ar putea creşte, influen­ţând pozitiv piaţa de profil.

Afacerile Ariston Ther­mo România au stag­nat în primul se­mestru şi ar putea creşte în acest an de la 30 de milioane de euro în 2010 la peste 32 de milioane de euro.

Compania este controlată de pro­du­cătorul ita­lian de echi­pa­mente şi ser­vicii des­tinate încăl­­zirii şi producerii de apă caldă me­na­jeră Aris­ton Ther­mo Group.

Vânzările de cen­tralele termice murale acoperă peste 65% din business-ul Ariston Ther­mo România, boi­le­rele electrice gene­rează 25% din afaceri, iar diferenţa este asi­gurată de livrări de sis­teme solare.

De la 1.600 de lei în sus

Reprezentantul Baxi arată că efectele crizei, materializate în scăderea consumului, a veniturilor şi a puterii de cumpărare a populaţiei au condus la o luptă acerbă în piaţă, jucătorii fiind nevoiţi să repoziţioneze pro­dusele din punctul de vedere al preţurilor sau să vina cu beneficii suplimentare (produse şi/sau servicii), destinate clienţilor finali.

Astfel, preţul unei centrale termice cu eficienţă standard a scăzut chiar şi până la un nivel de 1.600 - 1.700 de lei, media fiind de circa 2.200 - 2.500 de lei la brandurile consacrate, a spus Scarlat.

"Costul unei centrale termice de apar­tament variază între 1.990 lei şi 2.700 lei, în funcţie de marca, modelul şi puterea acesteia. În ultimii doi ani nivelul pre­­ţurilor la centralale termice de apartament a fost tot în jurul aceleiaşi valori, cuprinsă între 1.800 şi 2.700 lei", a afirmat, la rândul său, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.

Până la finele anului, cele mai mari achiziţii de centrale termice vor fi realizate în zonele geografice în care CET-urile se confruntă cu probleme în livrarea agentului termic, cât şi cu cotaţii foarte mari de facturare a Gigacaloriei.

Reprezentantul Ariston dă drept exemplu ora­şul Timişoara, unde nivelul debranşărilor a crescut în 2011 cu circa 300% faţă de 2010, peste 7.000 de locuinţe renunţând la sistemul centralizat de la începutul anului şi până la finele lunii august.

La nivelul anului trecut, cazuri relevante au fost oraşele Târgu-Mureş şi Braşov, unde aproximativ 18.500 şi respectiv 10.000 de locuinţe au renunţat la încălzirea centralizată.

Pentru Baxi, Translivania şi vestul ţării generează cea mai mare pondere în totalul vânzărilor companiei, unul dintre motive fiind vechimea parcurilor de centrale termice instalate, în special în oraşe complet debranşate de la sistemul centralizat de încălzire.

Deşi piaţa de centrale termice stă mult mai bine decât alte segmente co­nexe construcţiilor, este de remarcat că optimismul jucătorilor privind evoluţia sectorului în acest an a pierdut din avânt în ultimele luni.

Prognozele au devenit astfel mai temperate în actuala perioadă, care va consolida rulajele şi le va transforma din estimări în certitudini.

Pe piaţa locală de profil, disputată în principal de importuri, mai activează companii precum Robert Bosch, Köber, Immergas, Vaillant sau Viessmann.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO