Companii

Un tânăr de 26 de ani şi-a făcut agenţie de turism cu bani de la stat - VIDEO

Autor: Mirabela Tiron

26.04.2011, 23:59 7056

Suma nu acoperă însă decât 15% din valoarea investiţiei într-oagenţie de turism, astfel că tânărul speră să mai obţină unîmprumut de 40.000 de euro de la UniCre­dit Ţiriac Bank, carealături de economiile sale de 20.000 de euro să fie punctul deplecare şi dez­vol­ta­re într-o afacere care se adresează ce­lor cuvenituri de peste 1.000 de euro lunar şi cu spirit de aventură.

Statul a alocat 21 de milioane de lei (5 mil. euro)programului pentru sti­mu­larea înfiinţării şi dezvoltăriimicro­în­tre­prinderilor de către întreprin­zătorii tineri, princare antreprenorii cu vârstă de până la 35 de ani pot primifinanţare de până la 10.000 de euro pentru des­chiderea uneiafaceri.

"Timpul pe care l-am alocat proiec­tului a fost de şase, şapteluni. Am lucrat la identitatea vizuală a firmei, la partea destrategie, dar şi la cea de marketing şi ne-am găsit partenerilocali în al căror me­diu ne vom promova nişat", a de­clarat SilviuAndrei Petran, căruia i-a venit ideea să înfi­­inţeze o agenţie detu­rism anul tre­cut. După ce a aflat despre pro­gramul pentrutineri întreprinzători, imple­mentat de stat în februarie, el aînceput să lucreze la proiectul pentru fon­durilenerambursabile.

"Documentaţia a fost foarte stu­foa­să, nu este foarteaccesibilă persoa­nelor care nu au avut niciodată de-a face cu ascrie proiecte într-un anumit limbaj. Eu am avut un consultant pepartea de scri­e­re a proiectului." Petran spune că fără ajutorulunui con­sultant nu ar fi pu­tut interpreta datele în mod corect şinici să depună un plan de afaceri care să aibă o anumită structurăşi să urmeze anu­mite criterii.

Experienţa l-a ajutat cel mai mult

Tânărul întreprinzător susţine că după ce a decis că vrea să îşiînfiinţeze o agenţie de turism a apelat la sfaturile unor prietenicu experienţă în sector.

"Facultatea (de turism - n.red.) te ajută la nivel de cunoştinţeelementare, importantă este însă experienţa acumu­lată, în cazulmeu experienţa în vân­zări". El lucrează din 2007 la o com­pa­niemultinaţională de telefonie mo­bilă. Încă din anul doi defacultate, Andrei Petran s-a angajat la un call-center undetre­buia să vândă produse în SUA prin telefon.

"Acum sunt capabil să vând orice, de la un simplu pix laservicii foarte complexe datorită trainingurilor şi cursu­rilor lacare am participat în cadrul com­paniei în care lucrez. Am parcursnişte paşi pe care alţi tineri de vârsta mea încă nu i-auparcurs."

Ideea de business a apărut dintr-o nevoie

"Ideea de-a face o agenţie de turism mi-a venit dintr-o purănevoie. În urmă cu doi ani am decis să merg în vacanţă pentru scubadiving în Egipt. Voiam să stau la un hotel doar cu mic dejun inclusîn centrul Sharm el Sheik şi nu voiam un pachet all inclusive. Treisăptămâni am căutat o ofertă la agenţiile de turism însă nu amgăsit niciuna pe placul meu."

Această experienţă l-a determinat să se documenteze cu privirela agenţiile de turism existente pe piaţă. El susţine că a realizatcă nişa de vacanţe de aventură nu era bine reprezentată.

"Am adunat oameni cu experienţă în marketing, turism şi am pusbazele con­ceptului agenţiei de turism Explo­ra­tist, pe care amdeschis-o în Bucureşti. Valoarea totală a investiţiei se va ridicala aproximativ 70.000 de euro, din care 15% reprezintă fondurilenerambur­sa­bile de la stat." Aproape 20.000 de euro sunt fonduriproprii ale antreprenorului.

Petran mai spune că pentru a sus­ţi­ne businessul pe termen lungva con­tracta un credit de 40.000 de euro de la Unicredit, ce va fiîn proporţie de 80% garantat de fondul de garantare pentruîn­treprinderi mici şi mijlocii. În cadrul pro­gramului pentrutineri între­prin­ză­tori se acordă garanţii de stat până la celmult 80% din valoarea cre­di­tului soli­ci­tat, pentru creditelecon­trac­ta­te de be­neficiari în vederea reali­zării planurilor deafaceri, dar nu mai mult de echi­va­lentul a 80.000 euro, prinintermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentruIMM.

Primii doi angajaţi

În agenţia de turism pe care a des­chis-o Petran a angajat doioameni. Prin programul pentru stimularea mi­cro­întreprinderilortinerii antre­prenori sunt scutiţi de plata contribuţiilorangajaţilor. "Am închiriat un spaţiu în World Trade Center pe careplătim 800 de euro lunar. Diferenţa pe care încerc să o fac pepiaţa de turism este prin abordarea consul­ta­tivă faţă de client,dar şi prin partenerii externi, touroperatori străini."

Pentru a-şi găsi partenerii de afaceri, tânărul a mers la târgulde turism de la Londra, iar în România spune că va începe să-şipromoveze vacanţele în rân­dul clienţilor World Class, dar nunu­mai, publicul targetat fiind repre­zentat de români are unanumit statut fi­nanciar, pentru a-şi permite vacanţe al căror preţîncepe de la 1.000 de euro.

Agenţia de turism Exploratist pro­mo­vează pachete turistice deaven­tură, com­binate cu practicarea diferitelor spor­turi. Deasemenea, vacanţele pro­puse de această agenţie implică abor­dareaunor activităţi precum degustări de vin, artă culinară, meşteşugurişi obi­ceiuri locale. "Ceea ce o să facem noi diferit faţă decompetitorii noştri este alocarea de consultanţă fiecăruiclient."

Tânărul antreprenor susţine că pentru început se va concentra pesegmentul de outgoing (trimiterea ro­mânilor în străinătate), spredestinaţii din Africa, Alaska, Groenlana, Islanda, Antarctica,Indo-China, America Cen­tra­lă şi de Sud.

Despre afacere

  • Proiectul afacerii a fost conceput în şase, şapte luni.

  • Documentaţia pentru a obţine bani de la stat a fost "foartestufoasă, nu este foarte accesibilă persoanelor care nu au avutniciodată de-a face cu a scrie proiecte într-un anumit limbaj. Euam avut un consultant".

  • "Facultatea te ajută la nivel de cunoştinţe elementare,importantă este însă experienţa acumulată."

  • Tânărul antreprenor a angajat deja doi oameni în agenţia deturism.

  • A închiriat un spaţiu în World Trade Center pe care plăteşte 800de euro lunar.

  • A participat la un târg de turism la Londra pentru a cunoaştemai bine piaţa.

Cine este Silviu Andrei Petran?

Vârsta: 26 de ani

Locul naşterii: Sighetu Marmaţiei

Studii: Facultatea de turism din cadrulUniversităţii Româno-Americane

Experienţă profesională: National AccountManager la o companie de telefonie mobilă (prezent)

Account Manager la o companie de telefonie mobilă(2008-2009)

Account Executive la o companie de telefonie mobilă(2007-2008)

Junior Account Manager la UTI Group (2006-2007)
Senior Sales Specialist la Nobel România (2005-2006)

Junior Sales Specialist la Nobel România (2004-2005)

Programul zilnic: se trezeşte la şase dimineaţaşi de cele mai multe ori începe ziua cu un antrenament la sala defitness, după care se dedică job-ului din cadrul multinaţionalei încare este angajat. El nu stă opt ore la birou în faţacalculatorului, ci participă în special la diferite întâlniri cuclienţii, având în vedere că lucrează ca account manager pe conturiglobale. Ziua lui de muncă nu se încheie fără să ajungă şi înbiroul propriei agenţii de turism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO