Companii

Una din şase tranzacţii din 2017 a avut un fond de investiţii la cumpărare

Una din şase tranzacţii din 2017 a avut un fond de...

Autor: Cristina Roşca

04.05.2018, 00:07 411

Fondurile de investiţii sunt responsabile pentru doar 16% dintre tranzacţiile încheiate anul trecut pe piaţa locală, aceasta fiind una dintre cele mai mici ponderi din regiune.

Prin comparaţie, în Cehia, Ungaria sau Polonia una din trei achiziţii are în spate un fond de investiţii, arată da­tele raportului M&A Barometer 2017 realizat de com­pania de audit şi consultanţă EY.

Situaţia poate fi explicată şi prin faptul că aceste state au economii mai dezvoltate decât a României, astfel că şi afacerile aflate la vânzare sunt pe măsură. Multe fonduri de investiţii se uită după ţinte de chiar peste 200 mil. euro, numărul acestora fiind mic pe piaţa din România.

Fondurile de investiţii au pariat peste 1,3 mld. euro pe România de anul trecut până în prezent. Cea mai importantă mutare a unui fond de investiţii anul trecut a fost preluarea grupului A & D Pharma de către cehii de la Penta Investment, o mutare estimată la 350-400 mil. euro.

„Am remarcat pe piaţă în general că au apărut investitori care anterior nu erau interesaţi de România. Un motiv poate fi şi faptul că au apărut tranzacţii de valori mai mari. Mai mult, unele dintre fondurile mari şi-au redus pragul de intrare şi se uită acum şi către partea aceasta a lumii“, spunea recent Florin Vasilică, partener şi head of transaction advisory services în cadrul companiei de audit şi consultanţă EY.

Emma Capital, Vitruvian şi JC Flowers sunt doar câteva dintre numele noi de pe piaţa locală când vine vorba de investitori financiari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO