Companii

Unde am ajuns: România importă de două ori mai multă pâine şi prăjituri faţă de cât exportă. „Noi nu am ştiu să profităm de aderarea la UE”

Unde am ajuns: România importă de două ori mai multă...

Autor: Roana Rotaru

06.06.2017, 00:07 2464

Cu toate că este al doilea cel mai mare producător de grâu din UE, importurile de produse de panificaţie şi de patiserie s-au dublat în cinci ani, deficitul comercial din acest sector ajungând la aproape 150 mil. euro în 2016, potrivit datelor Eurostat, o cifră pe care specialiştii din industrie o pun pe seama importurilor masive de aluat congelat, pe care retailerii îl aduc din străinătate şi îl transformă în pâine „proaspătă“.

„Avem un comerţ modern care importă pâine con­ge­lată. Obiceiul de consum s-a dus către o pâine proaspătă care, de fapt, este o pâine precoaptă şi congelată. Consumatorul când o cumpără are impresia că este o pâine proaspătă făcută în brutăria magazinului, dar ea provine dintr-o pâine congelată şi semiproaspătă, un fel de ready-meal. Nu ştiu dacă o fi bună, nu o fi bună, dar de ace­ea apare multă pâine con­ge­lată în importuri“, a de­clarat pentru ZF Ştefan Pădure, pre­şedintele Asociaţiei pen­tru Promovarea Alimentului Ro­mânesc (APAR).

Totodată, incapacitatea pro­ducătorilor şi proce­sa­torilor români de a exploata avan­tajul oferit de accesul la pia­ţa unică a UE este un alt fac­tor care explică deficitul comercial din industria produselor de panificaţie şi patiserie.

„Noi nu am ştiu să profităm de aderarea la UE, unde piaţa comună reprezintă  scopul pentru care a fost creată această Uniune Europeană. În momentul în care noi am intrat în UE, trebuia să mergem către pieţele externe. Noi am rămas în piaţă şi ne luptăm cu cei care au ştiu să se folo­sească de avantajul pieţei comune“, a spus preşedintele APAR.

România se transformă într-o piaţă de desfacere pentru produsele alimentare fabricate în străinătate, în contextul în care, în patru ani importurile de produse alimentare au crescut cu aproape un miliard de euro, ajungând la 3,95 mld. euro în 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO