Companii

Unii chiriasi vor suferi, daca mallul Sun Plaza nu va avea vanzari de 300 mil. €

Unii chiriasi vor suferi, daca mallul Sun Plaza nu va avea vanzari de 300 mil. €

Michael Richard, general manager al EMCT, dezvoltatorul Sun Plaza: La nivel tehnic, puteam deschide inainte de 15 noiembrie, dar in colaborare cu retailerii am decis sa deschidem in conditii optime. Nu vrem sa reproducem deschiderile fiasco de anul acesta.

21.10.2009, 00:00 199

Proiectul, lansat inca din 2006, implica o investitie de 200 demilioane de euro pentru constructia unui mall cu o suprafatainchiriabila de 76.000 de metri patrati si a fost amanat de maimulte ori de-a lungul timpului. Cel mai recent termen anuntat erachiar 29 octombrie, cand va fi inaugurat proiectul Cotroceni Park.Amanarea pana in februarie a acestui termen inseamna pentruproprietari o pierdere de 4-5 milioane de euro din chiriilepotentiale.

"La nivel tehnic, puteam deschide inainte de 15 noiembrie, darin colaborare cu retailerii am decis sa deschidem in conditiioptime. Nu vrem sa reproducem deschiderile fiasco de anul acesta.Probabil am fost prea ambitiosi cu termenele anuntate, inconditiile in care cu o suprafata construita de 220.000 de metripatrati, aceasta este una dintre cele mai mari cladiri realizate inRomania. Credem totusi ca pe termen lung nu pierdem prin amanareadeschiderii", a declarat Michael Richard, general manager alcompaniei EMCT, dezvoltatorul Sun Plaza.

Contract cu Zara

In cadrul centrului comercial chiriasilor le este perceputa atatchirie fixa, cat si procentuala, care variaza intre 1,75% si 9% dincifra de afaceri, in functie de chiriasi. In aceste conditii,rentabilitatea proiectului este conditionata si de cati bani vorcheltui cei 40.000 de vizitatori zilnici estimati in cadrulproiectului.

"Va trebui ca retailerii nostri sa aiba vanzari totale de peste300 de milioane de euro. Altfel proiectul nu va fi rentabil pentrutoti. In urmatorii doi ani toti chiriasii ar trebui sa ajunga saplateasca chiria procentuala", a mai spus Richard.

Circa jumatate din aceste vanzari ar putea fi realizate de treidintre cei mai mari chiriasi - Cora, Mobexpert si BauMax -, tinandcont de cifrele de afaceri medii ale magazinelor acestor companii.Pe langa acestia, printre cei mai noi chiriasi ai proiectului suntgrupul Inditex, care a inchiriat un spatiu de 2.800 de metripatrati pentru a deschide patru magazine (Zara, Bershka, Pull andBear si Stradivarius), New Yorker (1.300 mp) si C&A, cu unspatiu de 2.350 mp. Mallul va avea si un cinematograf Cinema Citysi un magazin de electrocasnice Flanco.

30 de spatii disponibile

"Am verificat contractele pentru a vedea care retaileri mai potdeschide magazinele si putem spune ca proiectul este inchiriat 90%.In ultima perioada am semnat cate un contract nou in fiecaresaptamana. Mai avem circa 30-35 de spatii disponibile", a mai spusreprezentantul EMCT.

Sparkassen va deveni proprietarul mallului in momentul in careconstructia va fi gata, iar EMCT va continua sa iladministreze.

"Dupa targul imobiliar de la Munchen am inceput sa vedem luminala capatul tunelului. Daca va fi crestere in urmatorii ani, aceastava avea loc in regiune", a declarat Friderich Wachernig, membru alconsiliului de administratie al Sparkassen, care mai detine sihotelul Novotel din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO