Companii

Unii retaileri vor afişa preţurile la alimente, atât cu TVA-ul de 24%, cât şi cu noua taxă de 9%

Unii retaileri vor afişa preţurile la alimente, atât...

Autor: Andrei Mazurchievici

05.05.2015, 15:02 325

"De la 1 iunie, multe magazine vor afişa atât preţul cu TVA redus la alimente, cât şi pe cel vechi de 24% pentru a putea fi văzută diferenţa" a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Constantin a spus că săptămâna viitoare ar putea prezenta un raport în care să arate evoluţia preţurilor la alimente de când a fost anunţată scăderea TVA de la 24% la 9%.

"INS a prezentat câteva date privind evoluţia preţurilor, însă acestea sunt până la 10 aprilie, deci nu este ceea ce căutăm. Săptămâna viitoare e posibil să avem date de la Statistică pentru a vedea dacă au existat fluctuaţii de preţ. În continuare vom stabili dacă au existat practici incorecte. Activitatea de bază, în perioada următoare va fi pe cei de la Statistică, pe cei de la Consiliul Concurenţei, dar este extrem de importantă şi activitatea celor de la ANPC, Ministerul de Finanţe, ANSV, care vor fi permanent în piaţă pentru a vedea eventualele practici. În perioada următoare, analiza va continua în funcţie de informaţiile care ne vin de la Institutul Naţional de Statistică. Una dintre măsuri, care a fost luată de un lanţ de magazine, a fost aceea de a îngheţa preţurile. Cred că este o măsură foarte bună, dar sunt şi exemple mai puţin bune faţă de transparenţă", a completat Constantin.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat că va prezenta săptămâna aceasta o situaţie a controalelor efectuate în magazine, după ce s-a anunţat reducerea TVA la alimente.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Ministerului Finanţelor Publice, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, Consiliului Concurenţei, producătorilor şi retailerilor au participat, marţi, la sediul MADR, la o întâlnire în cadrul căreia s-a discutat despre reducerea TVA la 9%.

Presa a relatat că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, în ultimele două săptămâni, înainte de reducerea TVA la nouă la sută la produsele alimentare, programată începând cu luna iunie.

Reţeaua Profi a redus TVA la o serie de alimente, fiind primul retailer care aplică măsura obligatorie de la 1 iunie, a anunţat, marţi, compania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO