Untdelemn de la Bunica a vândut în 2016 14 mil. litri de ulei şi controlează 6% din piaţă

17 iul 2017 Autor: Simona Tatu

Scăderea numărului de locuitori ai României a fost unul dintre motivele pentru care afacerile Expur, companie care deţine brandul de uleiuri Untdelemn de la Bunica, nu au crescut semnificativ. În ultimul an, România a mai pierdut peste 120.000 de locuitori din cauza sporului natural negativ şi a migraţiei externă, ajungând la 19,6 mil. de locuitori.

„Scăderea preţului la petrol, ni­velul redus al consu­mului, precum şi scăderea numărului de locuitori din România au reprezentat obs­tacole pentru dezvoltarea activi­tăţilor locale“, potrivit raportului anual al gigantului francez Avril, proprietarul Expur. Expur a fost preluat în 2010 de Saipol, liderul francez în procesarea semniţelor pentru uleiuri şi rafinare, şi a devenit parte a gigantului Avril cu activităţi în mai multe sectoare ale agriculturii şi industriei alimentare.

Grupul francez Avril deţine astfel o divizie de procesare a seminţelor pentru producţia de uleiuri şi proteine şi ener­gie regenerabilă. În anul 2016, com­pania a fost prezentă în 21 de ţări şi a avut 7.200 de angajaţi, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Expur asigură materia primă de semniţe oleaginoase, rapiţă şi floarea-soarelui pentru subsidiara Sofiproteol şi pentru fabrica din Slobozia. Expur a deţinut mai multe fabrici în România, dintre una în Slobozia şi o alta în Urziceni. În prezent a rămas doar cu fabrica de procesare de la Slobozia, după ce unitatea de la Urziceni, cu activităţi în procesarea seminţelor de soia, s-a închis în anul 2009. Mai mult, în 2014 compania Expur, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa uleiului, a integrat în fabrica de la Slobozia echipamentele preluate în 2013 de la fabrica Cargill din Podari.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2017

 
Cuvinte cheie:
Untdelemn de la Bunica
, ulei
, vanzari
, fabrica
, expur
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide