Unu din cinci angajaţi a câştigat salariul minim pe economie în 2014

13 ian 2015 Autor: Adelina Mihai

Peste un milion de salariaţi au câştigat câte 900 de lei brut (670 de lei net) pe lună în 2014, numărul celor plătiţi la nivelul salariului minim fiind de aproape 12 ori mai mare decât în anul 2011, arată datele de la Inspecţia Muncii.

„Am observat că salariul de încadrare pentru tinerii absolvenţi este mai mic ca în alţi ani. Pentru că nu mai există obligativitatea acordării unui salariu minim pentru persoanele care au terminat o facultate (care până în 2011 era egal cu două salarii minime la nivel naţional-  n.red.) au fost situaţii în care proaspeţii ingineri sau contabili au fost angajaţi cu salarii minime, asemenea celor obţinute de muncitorii necalifi­caţi“, a spus Gynella Parfenie, consultant în cadrul firmei AIMS, cu activităţi în executive search, consultanţă şi training.

La începutul acestui an, în aplicaţia Revisal (softul care numără salariaţii din economie) erau în evidenţă 5,2 milioane de salariaţi activi (pentru care taxele şi contribuţiile sociale sunt plătite „la zi“ de către angajatori), în creştere cu peste 125.000 de persoane faţă de perioada similară din 2013. Salariul minim a crescut din această lună la 975 de lei brut (724 de lei net) pe lună.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2015

 
Cuvinte cheie:
salariu minim
, castigare
, angajati
, economie
, crestere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide