Companii

"Bebe" Ionescu, unul dintre cei mai influenţi oameni din business, iese pentru prima dată în public

Gheorghe Ionescu (foto al treilea din stânga, în sacou albastru), un apropiat al liderului PDL Adriean Videanu, a condus acum 12 ani FPS, instituţia de stat care avea 70% din economie. În acea perioadă s-au privatizat companii din industria cimentului, asigurări sau bănci

Unul dintre cei mai influenţi oameni din business iese pentru prima dată în public

Autor: Adrian Cojocar, Cristian Hostiuc

14.10.2011, 00:08 11332

Gheorghe Ionescu, unul dintre cei mai bine conectaţi oameni de afaceri la ce se întâm­plă în România, a ieşit pentru prima dată public în ultimul deceniu la un eveniment legat de inaugurarea noii locaţii din Jilava a companiei Timpuri Noi Bucureşti.

Gheorghe Ionescu, 53 de ani, cunoscut şi sub apelativul de Bebe Ionescu în lumea financiară şi politică de vârf, este în acest moment reprezentantul statului în Consiliul de Adminis­traţie al celei mai mari companii româneşti Petrom. Acum mai bine de 12 ani, el a fost directorul general al Fondului Proprietăţii de Stat (FPS), instituţia care avea în administrare 70% din economia naţională. La FPS lucra din 1993.

El a participat la privatizările din ciment, asigurări, bănci care au fost făcute în 1997 - 1999, în perioda când la guvernare se afla Convenţia Democratică şi Partidul Democrat (actualmente partidul de guvernământ PDL). Ulterior el a lucrat pentru Ioan Niculae, patronul Interagro, în calitate de director. După aceea a fost consultant.

Când PDL a ajuns la guvernare (2005-2007 şi 2008-până în prezent) Bebe Ionescu a fost numit de către ministrul Adriean Videanu în boardul Petrom ca reprezentant al Ministerului Economiei, ce deţine 20% din compania care rulează peste 4 mld. euro pe an. Videanu împreună cu soţia lui Bebe Ionescu sunt acţionari la societatea de brokeraj Equity Invest Bucureşti, ală­turi de Raul Doicescu, proprietarul Bog'Art şi Tiberiu Bică Postelnicu, fostul asociat al lui Ioan Niculae. Pe vremea când Videanu era ministrul economiei în guvernul Boc, Ioan Niculae a primit o facilitate prin care a putut să ia gaz mai ieftin de la Romgaz pentru susţinerea activităţii celor şase combinate pe care le deţine.

Bebe Ionescu este o persoană extrem de discretă, dar cu foarte multe relaţii în toate cabinetele, iar prezenţa lui la inaugurarea fabricii Timpuri Noi a fost o surpriză.

Numele lui a fost puternic mediatizat în ultimul an în ziarele tabloide, având în vedere că băiatul lui, Bogdan - zis şi Syda, a fost văzut des în compania Elenei Băsescu, fata cea mică a preşedintelui României. Bogdan Ionescu a lucrat la un moment dat în cadrul Ministerului Economiei pe poziţia de expert asistent. În 2010 Bogdan Ionescu a câştigat un concurs pentru ocuparea poziţiei de secretar economic la Ambasada României la Paris. Din cauza scandalului mediatic care a rezultat în urma acestei numiri, Bogdan Ionescu şi-a dat demisia din Ministerul Economiei.

Bebe Ionescu a absolvit Institutul Politehnic Piteşti şi Academia de Studii Economice. El are un masterat în Finanţe şi Economie acordat de cunoscuta şcoală din Paris de Arte şi Meserii. El şi-a început activitatea ca inginer în cadrul Institutului de proiectare şi construcţii maşini din Bucureşti, unde a avansat până la funcţia de consilier superior pe probleme financiare. În 1993 a venit la FPS.

Fără a fi acţionar direct, Bebe Ionescu este interesat de Timpuri Noi, societate care este controlată de PAS - Programul Asociaţiei Salariaţilor, cu 73,6% din acţiuni. Public nu se ştie structura acţionarilor PAS. Timpuri Noi a avut sediul central în mijlocul Bucureştiului lângă staţia de metrou cu acelaşi nume, dar anul trecut şi-a vândut terenul către fondul imobiliar al miliardarului Ingvar Kamprad, proprietarul Ikea. Tranzacţia a fost de 35 mil. euro, din care o parte din bani s-a dus în rambursarea unui împrumut către BCR.

Activitatea de bază a Timpuri Noi - piese turnate, a fost trasferată într-o locaţie construită de la zero în Jilava.

Un alt acţionar indirect al Timpuri Noi este Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private. Oancea a fost susţinut pentru această poziţie de PDL.

La inaugurarea noii locaţii din Jilava Bebe Ionescu a ţinut un discurs de câteva minute în faţa unui auditoriu format din angajaţi actuali şi foşti ai fabricii, reprezentanţi ai acţionarilor, bancheri, oficiali ai Ministerului Economiei, AVAS - fostul FPS.

Câteva zeci de oameni, printre care şi foşti angajaţi, au participat la inaugurarea oficială a noii fabrici Timpuri Noi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO