Companii

Unul dintre pionierii fondurilor de investiţii din România a murit

Robert Luke a venit în România în 1995, alături de BERD, Banca Europeană de Reconstrucţii şi Dezvoltare, pentru a investi în companii româneşti

Robert Luke a venit în România în 1995, alături de BERD, Banca Europeană de Reconstrucţii şi Dezvoltare, pentru a investi în companii româneşti

Autor: Cristian Hostiuc

15.07.2016, 00:03 364

Robert Luke, unul dintre pionierii fondurilor de investiţii din România, a murit la vârsta de 69 de ani, lăsând în urmă o generaţie de români care au învăţat „meserie” de la el, în a investi în companii, a le restructura, a le creşte şi a le vinde.

Luke a venit în România în 1995, alături de BERD, Banca Europeană de Recon­strucţii şi Dezvoltare, pentru a investi în companii româneşti care urma să se privatizeze sau în companii antreprenoriale româneşti care aveau nevoie de capital, knowledge şi relaţii pe pieţele externe. GED a intrat astfel în primii ani de prezenţă în România în acţionariatul unor companii precum producătorul de medicamente Sicomed, producătorul de frigidere Arctic, parcul industrial Iride sau lanţul hotelier de trei stele Continental.

Luke, care prin GED a administrat Fondul Român Post- Privatizare, a investit în Sicomed, una dintre cele mai mari companii de medicamente din România, pentru ca peste câţiva ani investiţia să fie vândută către gigantul Zentiva. Rentabilitatea investiţiei a fost de 6,8 ori.

Prin intermediul fondurilor de private equity pe care le administrează, GED se numără printre investitorii străini de cursă lungă din România cu peste 150 mil. euro investiţi în cei aproape 15 ani de activitate pe piaţa locală. Printre cele mai noi companii intrate în portofoliul GED se numără Infopress, cea mai mare tipografie, şi site-ul de servicii turistice Paravion.ro, achiziţie făcută prin intermediul agenţiei Happy Tour.

Modelul folosit de GED pe piaţa locală pentru investiţiile realizate a constat în consolidarea în jurul unui nucleu, creşterea valorii şi mai apoi exitul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO