Companii

UPDATE Consiliul Concurenţei îi va ancheta pe "băieţii deştepţi" din energie

Consiliul Concurenţei îi va ancheta pe "băieţii deştepţi" din energie

Autor: Ioan Dornescu

04.04.2012, 12:27 650

Comisia Europeană (CE) analizează un posibil ajutor de stat acordat "băieţilor deştepţi" din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie privind legalitatea acestor acorduri.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat miercuri, la Mediafax Talks About Competition, că în prezent instituţia pe care o conduce colaborează cu CE, care analizează, după ce a primit mai multe plângeri din partea Fondului Proprietatea, posibilitatea unui ajutor de stat în cazul contractelor încheiate între Hidroelectrica şi traderii de energie în afara pieţei.

"Dacă va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luaţi de la companii vor fi returnaţi statului. CE încă analizează dacă va deschide investigaţia", a spus Chiriţoiu.

El a arătat că autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei analizează de peste un an piaţa de electricitate şi s-a autosesizat, declanşând recent o investigaţie care vizează posibile pratici neconcurenţiale, atât pe verticală cât şi pe orizontală.

El a precizat că se referă la contractele bilaterale încheiate de compania de stat Hidroelectrica în afara pieţei.

"Au fost făcute deja inspecţii inopinate. (...) Nu mă aştept ca lucrurile să se încheie rapid", a spus Chiriţoiu.

Şeful Concurenţei a menţionat că la inspecţiile inopinate au fost ridicate documente de la firme.

"Am ridicat anumite documente, dar volumele documentelor sunt foarte mari şi nu am putut să le procesăm imediat. Nu ştiu ce cuprind aceste documente şi chiar dacă aş şti nu aş putea să vă spun fiind o investigaţie în curs", a arătat Chiriţoiu.

El a adăugat că firmele au fost foarte cooperante şi au pus la dispoziţia inspectorilor toate documentele solicitate.

"Lucrurile au mers bine la sediile lor, chiar dacă au avut mulţi avocaţi. Au avut o prezenţă masivă de avocaţi, iar unele documente pe care le-am ridicat, sunt contestate de avocaţi şi va trebui să rezolvăm discuţiile cu aceştia privind legalitatea reţinerii de către noi ale unor documente. Nu s-a încălcat lege, nu s-au opus investigaţiei, inspecţiei", a mai declarat Chiriţoiu.

El a precizat că toate companiile investigate - Hidroelectrica şi traderii parteneri, "băieţii deştepţi" din energie - sunt pasibile de amenzi.

Sintagma "băieţi deştepţi" este aplicată unui număr restrâns de companii, în special traderi, care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei.

Chiriţoiu spune că investigaţia nu are nicio legătură cu negocierile dintre Ministerul Economiei şi traderii de energie şi a fost declanşată la iniţiativa autorităţii de concurenţă.

"Ne-am autosesizat în ceea ce priveşte investigaţia începută de noi, iar în ceea ce priveşte cazul de la Comisia Europeani au fost plângeri de la Fondul Proprietatea. Noi colaborăm cu Comisia pe această investigaţie. Investigaţia începută de noi se bazează pe rezultatele culese dintr-un studiu util de pe piaţa electricităţii, studiu care a pornit de la formarea celor doi campioni naţionali, înainte să aprobăm sau nu crearea acestora", a adăugat Chiriţoiu.

El a arătat că din analiză au rezultat date care creau suspiciuni cu privire la calitatea contractelor bilateriale ale Hidroelectrica.

"Datele se referă la volumul de energie disponibil pe piaţă, adică dacă nu se blochează atât de multă energie pe o durată atât de mare de timp prin aceste contacte încât rămân cantităţi insuficiente pe piaţă pentru a asigura lichiditatea ei. Studiem dacă aceste contracte care vizează cantităţi mari şi pe termen lung nu creează un efect de închidere a pieţei, de aici a apărut preocuparea principală. Între timp au apărut suspiciuni de înţelegeri între aceste firme", a precizat Chiriţoiu.

El a adăugat că teoretic amenzile aplicate în cazul încălcării legii concurenţei sunt de până la 10% din cifra de afaceri, menţionând că fiind vorba de înţelegeri pe verticală sancţiunile ar putea să se încadreze între 2% şi 4%.

"În funcţie de circumstanţe agravante sau atenuante amenzile pot fi sub sau peste acest interval, a mai spus Chiriţoiu.

La 20 martie ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul va rezilia în "condiţii în care statul să nu piardă" contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie dacă beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta creşterea preţurilor, scăderea duratei şi a cantităţilor.

Renegocierea acestor contracte şi anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate au fost solicitate de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Autorităţile au început la sfârşitul anului trecut să renegocieze contractele, cerând beneficiarilor să accepte scăderea cantităţilor de energie şi a duratei pentru fiecare acord, precum şi majorarea preţurilor la care Hidroelectrica vinde energia.

Discuţiile ar fi trebuit să se încheie până la finalul lunii martie.

Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, iar contractele expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO