Companii

Vaccinurile lipsesc din cabinetele medicilor, dar România exportă vaccinuri de 10 mil. euro

Vaccinurile lipsesc din cabinetele medicilor, dar...

Autor: Georgiana Mihalache

23.03.2017, 00:05 598
România a exportat anul trecut vaccinuri şi seruri în valoare de 10,3 milioane de euro, după cum arată datele provizorii furnizate de Institutul Naţional de Statistică la solicitarea ZF, în contextul în care medicii români se plâng de lipsa din piaţă a acestor produse.
 
În ceea ce priveşte dozele de vaccin, România este dependentă de doi giganţi internaţionali din domeniul farmaceutic care au autorizaţie de punere pe piaţă a vaccinurilor, francezii de la Sanofi (cu afaceri de 831 de milioane de lei anul trecut) şi britanicii de la GlaxoSmithKline (cu afaceri de 528 mil. de lei în 2016).
 
 Institutul Cantacuzino, care producea vaccinuri pentru pacienţii români, a fost trecut în subordinea Ministerului Educaţiei din 2014 până la finalul anului trecut, când a revenit la Ministerul Sănătăţii, însă nu a început să producă vaccinuri pentru piaţa locală.
 
În prezent, „institutul realizează microproducţie de vac­cinuri cu scop expe­rimental. Nu produce vaccinuri pentru piaţă”, potrivit lui Francisc Czobor, directorul teh­nic al institutului. Ace­sta a mai men­ţio­nat că Institutul Cantacuzino nu a exportat niciodată vaccinuri.
 
Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la solicitarea ZF în legătură cu firmele exportatoare de vaccinuri şi nu a oferit o reacţie nici în ceea ce priveşte motivul pentru care sunt vaccinuri care pleacă la export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO