Companii

Valer Blidar bate palma cu Siemens si incepe sa construiasca treizeci de tramvaie anual

Valer Blidar bate palma cu Siemens si incepe sa construiasca treizeci de tramvaie anual
27.01.2010, 23:11 153

Valer Blidar (desen), proprietarul Astra Vagoane Calatori, asemnat un parteneriat cu Siemens, constructorul german de materialrulant pentru fabricarea la Arad a unui model de tramvai, care vafi denumit Imperio.

Blidar a negociat cu Siemens timp de aproape doi ani semnareaunui contract pentru constructia de tramvaie, la finalul veriitrecute anuntand chiar ca a renuntat la Siemens si afirmand la aceadata ca tramvaiul ar putea fi construit integral chiar deAstra.

"Totul a facut parte din negociere. Am discutat in acest timp sicu ceilalti fabricanti de tramvaie, am lucrat la proiectare, amdemarat chiar si pregatirea de productie, iar cu primul tramvaivrem sa circulam la finalul lui septembrie. De Siemens ne leagainsa si parteneriatele trecute", a declarat Blidar. Astra VagoaneArad si Siemens au colaborat pentru constructia ramelor dieselSageata Albastra, livrate catre CFR Calatori.

"Investitia pentru tramvaiul Imperio se ridica la 6 milioane deeuro, in care intra fabricarea prototipului si pregatirea defabricatie", a adaugat Blidar.

Pentru tramvaiul Imperio va fi utilizata tehnologia Siemens, iarfabricarea va fi realizata pe linia de asamblare a companiei Astra.Capacitatea anuala de productie este programata la 30-35 detramvaie cu podea coborata. Pretul unui tramvai nu a fost stabilit,dar Blidar a specificat ca va fi cu 30% sub pretul concurentei.Pretul mediu al unui tramvai ajunge la 2,5 milioane de euro, iarpotentialul pietei locale, unde circula tramvaie cu o varsta depeste 30 de ani, este de 1.000 de unitati, echivalentul a 2,5miliarde de euro.

"In Romania vom participa la licitatiile administratiilor, pemasura ce vor fi organizate, in timp ce Siemens se va ocupa decomenzile de peste hotare", a spus Blidar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO