Companii

Valoarea mallurilor si birourilor scade la nivelul din 2006

13.02.2009, 00:00 21

Valoarea unor centre comerciale sau cladiri de birouri a scazut pana la nivelul din anul 2006, reiese din datele prezentate de catre o serie de companii imobiliare listate, care sunt nevoite sa realizeze periodic evaluari ale proprietatilor, pentru a fi facute publice actionarilor.

Cel mai recent caz este al fondului britanic de investitii Argo Real Estate Opportunities Fund, care detine pe piata locala doua centre comerciale la Sibiu si Suceava si a evaluat la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut proprietatea din Sibiu la pretul de achizitie din luna noiembrie 2006, respectiv 83 de milioane de euro, in scadere cu 17% fata de precedenta evaluare, de 95 mil. euro.
Argo a mai investit intre timp in extinderea centrului comercial de la Sibiu, spatiile construite ulterior, in care au fost deschise unitati ale unor retaileri precum Carrefour sau Mobexpert, fiind evaluate la 43,4 mil. euro, ceea ce duce valoarea de piata totala a proiectului la 126,5 mil. euro.
O alta proprietate evaluata in scadere fata de pretul de achizitie este centrul comercial City Mall din sudul Capitalei, a carui valoare de piata era estimata la 88,2 mil. euro la jumatatea anului trecut, dupa ce australienii de la APN platisera in noiembrie 2006 circa 103,5 milioane de euro pentru a-si trece mallul in portofoliu.
In acelasi timp, Fabian, fond achizitionat recent de catre omul de afaceri Dinu Patriciu, a evaluat recent una din cladirile de birouri din portofoliu - Evo Center din Pipera - la 4,6 mil. euro, cu 7% mai putin decat pretul platit de catre britanici la jumatatea anului 2007.
Argo a publicat raportul financiar pentru anul trecut, din care reiese ca fondul britanic are in prezent credite in valoare de 141,5 milioane de euro contractete pentru achizitia si dezvoltarea proiectelor de pe piata locala, bancile creditoare fiind KBC, Alpha Bank, Marfin si Investkredit. In acelasi timp, valoarea de piata a celor doua proprietati - Shopping City Sibiu si Shopping City Suceava - era evaluata la 201,8 milioane de euro.
In conditiile in care, potrivit celor mai recente declaratii ale managerilor fondului, veniturile anuale din exploatare se ridica la circa 16 mil. euro, randamentul la care a fosta facuta evaluarea este de 8% in euro pe an.
Compania ia in calcul extinderea centrului de la Suceava, unde ar putea fi deschis in viitor un cinematograf.
Capitalizarea companiei pe bursa de la Londra a scazut cu 80% in ultimele patru luni, pana la un nivel de 16,5 milioane de lire sterline.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO