Companii

Valoarea solicitarilor de garantii la creditele luate de IMM-uri s-a dublat

Valoarea solicitarilor de garantii la creditele luate de IMM-uri s-a dublat

Aurel Saramet, presedinte al Fondului de Garantare pentru IMM-uri: In ianuarie se inregistreaza mai putin de 70% din media lunara anuala a solicitarilor, iar cresterea pe care am avut-o sper sa se mentina pe tot parcursul anului acesta.

09.02.2009, 00:00 82

"Am constatat in luna ianuarie o crestere de 2,2 ori a solicitarilor pentru garantii la creditele luate de intreprinderile mici si mijlocii, valoarea creditelor contractate ridicandu-se dupa calculele noastre la 40 de milioane de euro (170 milioane lei)", a declarat Aurel Saramet, presedinte-director general al Fondului National de Garantare pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Aurel Saramet a mai spus ca luna ia-nuarie este totusi luna in care se fac cele mai putine solicitari de garantii, comparativ cu celelalte luni ale anului. In plus, chiar daca gradul de respingere a solicitarilor a fost de 14%, fata de 8% anul trecut, garan-tiile oferite au fost mai mari. Companiile care solicita ga-rantii prin fondul de garantare nu dispun de garantii mate-riale suficiente, du-pa cum a mai precizat el.
"In ianuarie se inregistreaza mai putin de 70% din media lunara anuala a solicitarilor, iar cresterea pe care am avut-o la inceputul anului sper sa se mentina pe tot parcursul anului acesta", a mai spus el.
Presedintele FNGCIMM, a mai sustinut ca ritmul de crestere al solicitarilor pentru garantii a fost cu 20% mai mare fata de cel al mediei europene, adica cel de la nivelul Asociatiei Europene a Fondurilor de Garantare.
"Nu exista o concentrare pe o anumita regiune a acestor solicitari pentru garantii, ele vin din toata tara", a spus el.
Printre companiile care au obtinut garantii la creditele contractate se numara Cofamet Industrie din Sibiu, producator de bene pentru autobasculante cu o cifra de afaceri de aproape 900.000 in 2007, care a contractat un credit de circa 70.000 de euro (300.000 de lei) pentru achizitionarea de utilaje de la BCR Sibiu. "Am luat un credit de investitii pentru industria grea si am apelat la garantiile oferite de Fondul de Garantare. S-a depus proiectul si am fost declarati eligibili, comisionul platit pentru garantii fiind de 1,75%", a declarat Adela Maheux, director general al companiei.
O alta companie care a obtinut garantii pentru creditul contractat este Antica Prodex din Targu-Mures, care face comert cu mobila si a inregistrat anul trecut aproape un milion de euro cifra de afaceri.
"Am luat un credit prin CEC din Targu-Mures in valoare de 178.000 de euro (760.000 de lei) pentru activitatile curente in ianuarie. Am aflat de posibilitatea solicitarii de garantii de la Fondul de Garantare prin banca aceasta, care ne-a realizat toata documentatia necesara pentru aprobarea garantiilor. Cred ca ne-au ajutat foarte mult garantiile primite", a spus Zoltan Tokes, director general al companiei.
Anul trecut au fost acordate garantii pentru un numar de 2.300 de firme care au contractat credite.
"Ne asteptam ca numarul acestor firme care vor solicita garantii sa creasca anul acesta, sa ajunga la 6.000 de intreprinderi mici si mijlocii", a precizat el.
Fondurile proprii de garantare de care beneficiaza Fondul de Garantare se ridica la 300 de milioane lei (70 de milioane de euro), capitalul social fiind de circa 265 de milioane de lei (62 de milioane de euro).
"Capacitatea totala de garantare se multiplica insa cu opt, ajungand la o valoare de 2.400 de milioane de lei, fiind capacitatea maxima de expunere a fondului", a explicat el. Valoarea maxima a creditelor pentru care se acorda garantii se ridica la 2,5 milioane de euro. "Acest nivel este cu mult peste media statistica a solicitarilor, pe piata romaneasca media garantiilor fiind de 300.000 de euro", a spus el.
Saramet a mai spus ca intr-o luna va fi lansat si Fondul de Contragarantare, existand deja o ordonanta de urgenta ce va fi aprobata in regim de urgenta.
"Securizarea garantiilor acordate de catre fondurile de garantare prin contragarantarea acestora de catre o institutie specializata va conduce la cresterea semnificativa a numarului de intreprinderi mici si mij-locii asistate, clienti ai bancilor", a explicat el. Saramet a mai precizat ca preluarea unei parti din riscul fondurilor de garantare prin contragarantare va multiplica de circa patru-cinci ori capacitatea acestora de-a acorda noi garantii, volumul creditelor asistate si al numarului IMM-urilor beneficiare va creste de circa 10-12 ori, conform evaluarilor bazate pe practicile internationale.
Capitalul social cu care va demara acest fond de contragarantare va fi de 400 milioane lei (93 de milioane de euro), iar numarul de angajati in prima etapa se va ridica la 23-30 de oameni, fata de 100 de angajati la Fondul de Garantare.
Saramet a spus ca toate cheltuielile de functionare ale Fondului de Garantare sunt asigurate din comisioanele percepute pentru oferirea de garantii. El nu a refuzat sa precizeze care este valoarea fondului de salarii.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO