Companii

Vanzari in scadere cu 19% pentru Editura Polirom

14.01.2010, 23:18 200

Editura Polirom, unul dintre cei mai importanti jucatori de pepiata de carte romaneasca, a incheiat anul trecut cu o cifra deafaceri in scadere cu 19% fata de anul anterior, pana la aproape 20mil. lei (4,6 mil. euro).

"Cu totii am fost afectati anul trecut, de la firmele mici panala marile companii internationale. La Polirom, raportam o scadere avanzarilor cu aproximativ 19% fata de 2008, pe fondul unei scaderidrastice a pietei de carte, de circa 35-40%", a declarat SilviuLupescu, directorul general si unul dintre actionarii editurii.Principalii actionari ai Editurii Polirom sunt Silviu AlexandruLupescu (17%), Viorel Bunduc (2,5%), Adrian Butuca (54,04%), IrinaOana Dolhascu (13,2%), Anca Claudia Tiron (13,17%), potrivitdatelor de la Registrul Comertului.

"Luna decembrie a insemnat pentru Editura Polirom o crestere cucirca 10% a vanzarilor, un usor reviriment asadar. Pentru anulacesta prevedem o mentinere a pietei de carte la nivelul de anultrecut, cu o posibila crestere in semestrul al doilea", a spusLupescu.

500 de titluri de carti anul acesta

Editura Polirom concureaza pe piata de carte, evaluata la 70-80de milioane de euro, cu editurile Corint, All, Humanitas, Rao sauCurtea Veche. Anul trecut a fost un an in care multe edituri auoptat pentru o strategie de conservare, care sa le asiguresupravietuirea. Cu toate acestea, au fost si cazuri in carejucatori de pe aceasta piata au intrat in insolventa. Un exemplueste editura Nemira, cu datorii cat cifra de afaceri (1,7 milioanede euro), care a cerut intrarea in insolventa pentru reorganizareajudiciara.

Cele mai multe edituri au decis sa isi reduca costurile prinrenuntarea la titlurile de carti ce nu le asigurau tiraje de 3.000de exemplare sau prin disponibilizari, cum s-a intamplat in cazulediturii All (care a concediat 30% din personal). ReprezentantiiPolirom sustin ca anul acesta vor publica 500 de titluri de carti,din care 75% titluri noi.

Portofoliul editurii include autori romani si internationaliprecum Nabokov, Hemingway, Lessing, Fowels, Rushdie, Saramago sauSalinger.

Editura opereaza cu un numar de opt librarii, care functioneazain franciza sub brandul Polirom, in diferite orase din tara si olibrarie proprie in Bucuresti. De asemenea, editura colaboreaza cucirca 350 de librarii si difuzori angro din tara si din RepublicaMoldova, potrivit reprezentantilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO