Companii

VIDEO ZF Live. Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice Deloitte România: Nimeni din mediul de business nu era convins 100% că relaxarea fiscală se va menţine

Autor: Roxana Rosu

16.12.2016, 00:07 654

„Când faci cheltuieli trebuie să vezi ce venituri ai. Dacă nu le ai, poţi face un împrumut. Deci să ai resursele, altfel nu poţi acoperi cheltuielile. Aşa trebuie să ne uităm şi la guvern. El administrează banul public, venit mai ales din impozite şi taxe.“

Mediul de business se aştepta să apară anumite schimbări pe zona de fiscalitate, în condiţiile în care nimeni nu era convins 100% că relaxarea fiscală se va menţine, dar a doua aşteptare majoră a oamenilor de afaceri este ca noul guvern să gândească un plan pe patru ani şi să nu opereze modificări în fiecare an, a spus la ZF Live Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice Deloitte România.

„Eu cred că majoritatea businessurilor se aşteptau la schimbări pe fiscalitate. Nimeni nu credea 100% că fiscalitatea va scădea în continuare sau va rămâne aşa. A doua aşteptare majoră este ca actualul parlament, guvern să îşi seteze planul pe 4 ani şi să nu facă schimbări de fiscalitate în fiecare an. Să se ia nişte decizii la începutul mandatului şi apoi să ştim cu ce lucrăm următorii patru ani.“

Procesul de relaxare fiscală a început în acest an, prin modificările aduse la Codul fiscal, şi urma să aibă loc un al doilea val, incluzând eliminarea taxei pe stâlp, delimitarea contribuţiilor de sănătate la cinci salarii medii, scăderea TVA la 19%, etc.

Pe de altă parte, bugetul României pare să fie sub anumite presiuni şi în ultimele luni au fost discuţii legate de relaţia dintre creşterea economică şi creşterea consumului, susţinut la rândul lui de reducerea taxelor.

În plus, chiar dacă bugetul pe 2017 nu este încă ştiut, există aşteptări legate de creşterea cheltuielilor, pe fondul majorării salariilor bugetarilor şi a pensiilor. „Când faci cheltuieli trebuie să vezi ce venituri ai. Dacă nu le ai, poţi face un împrumut. Deci să ai resursele, altfel nu poţi acoperi cheltuielile. Aşa trebuie să ne uităm şi la guvern. El administrează banul public, venit mai ales din impozite şi taxe.“ Iar sursele de venit pe care le are guvernul la dispoziţie sunt impozitele şi taxele sau împrumuturile.

În opinia lui Dan Bădin, PSD a fost surprins de procentul mare cu care a câştigat alegerile şi care îi asigură guvernarea în următorii patru ani, aşa că au simţit nevoia de a aşeza taxele la un nivel mai confortabil. „Oricum nu ne mai aşteptăm să se întâmple toate promisiunile din campanie.“

Pe de altă parte, discuţiile privind modificări de fiscalitate cu două săptămâni înainte de finalul anului pun în dificultate antreprenorii şi companiile, care şi-au construit în mare parte bugetul pe 2017 bazându-se pe prevederile actuale ale legislaţiei.

„Ca să poţi jumuli gâsca trebuie să ai grijă să o îngraşi, să fie sănătoasă. Dacă economia nu creşte, taxele nu mai aduc venituri suficiente la buget.“

Totuşi, consultantul Deloitte spune că prognoza pentru viitor este în general optimistă, iar România va înregistra în continuare creşteri, chiar dacă nu de 5-5,5%. În acelaşi timp, România nu ar fi imună la eventualele probleme ale UE şi trebuie să fie atentă la evenimentele internaţionale.

„Semnele sunt că România a devenit mai interesantă pe plan european, că e oază de stabilitate în această zonă. Polonezii de exemplu se uită cu interes spre noi. Vedem interes şi dinspre Marea Britanie, care ne-a ignorat mulţi ani. Noi suntem mai critici cu noi decât alţii.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO