Companii

VIDEO ZF Live. Fondator Setrio Soft: Piaţa produselor software pentru farmacii valorează circa 10 mil. euro şi sunt doar 4 firme active

Autor: Roxana Rosu

01.09.2016, 00:05 769
Piaţa produselor software pentru farmacii  valorează circa 10 milioane de euro, în condiţiile în care patru companii, din care trei româneşti, îşi împart sectorul, principala provocare fiind schimbările legislative foarte dese care trebuie să se reflecte în softurile folosite.
 
„Modificările legislative sunt dese în sănătate şi, ca firmă de soft,  trebuie să te adaptezi rapid. Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate anunţă mereu schimbări, dar noi avem echipă de vânzări în teritoriu şi aflăm rapid nevoile clienţilor aşa că ne adaptăm repede“,  a spus la ZF Live Marius Ciupercă, care a fondat Setrio Soft, una din cele patru firme care oferă produse software pentru reţele de farmacii.
 
În afară de Setrio Soft, pe piaţă concurează Cegedim, companie care are o divizie de soft pentru medici şi farmacii, precum şi firmele româneşti Soft Tech si Winsoft. „Pe zona de farmacii sunt patru concurenţi, iar la produsele pentru medici cinci firme“.
 
Marius Ciupercă spune că pe domeniul pe care este activ nu au intrat multe companii, fiind o afacere care presupune investiţii iniţiale şi să ai o reţea de reprezentanţi în teritoriu.
 
În afară de produsele pentru farmacii, Setrio Soft mai are o divizie pentru medici şi una pentru depozite de medicamente. Firma are ca şi clienţi 2.000 de farmacii şi alte 2.000 de cabinete medicale, plus 20-30 de depozite de medicamente de mici dimensiuni.
 
Anul trecut, afacerile s-au ridicat la 2,4 milioane euro, nivel estimat şi pentru 2016, iar profitul a depăşit 200.000 euro. 
 
Firma are 20 de programatori şi un total de 65 de angajaţi cu reţeaua de reprezentanţi de vânzări din ţară. Marius Ciupercă a absolvit Cibernetica în 2002 şi, înainte de a-şi lansa propriul business, a fost pro­gra­mator şi ulterior direc­tor IT la Farmexpert.
 
Antreprenorul spune că nu este interesat de vânzarea softului deocamdată şi nici de intrarea pe alte pieţe, produsele firmei fiind personalizate pe specificul pieţei locale.
 
„E la modă sistemul de franciză la farmacii şi trebuie să adaptezi sof­tul la acest model, să poţi negocia cu far­maciile şi să intri cu pro­dusul pe acest seg­ment“.
 
Potrivit estimărilor lui Marius Ciupercă, în România erau 5.000 de coduri fiscale pe seg­men­tul de farmacii în 2014. Licenţa pentru softul creat de el costă 1.000 de euro, la care se adaugă un abonament lunar de 50 de euro.
 
În prezent, Setrio Soft a dezvoltat un soft nou pentru pia­ţa farma, pe structura unui marketplace.
 
„Sunt depozite mici care se pot promova la nivel na­ţional şi pe care le putem conecta cu farmaciile. Noi asi­gurăm platforma“.
 
În lupta cu multinaţionalele din IT, antreprenorul ro­mân se bazează pe fidelitatea angajaţilor şi atmosfera de fa­milie din firmă, amintind că are colegi care sunt în Setrio Soft încă de la lansare, în urmă cu 12 ani.
 
Pentru viitor, Marius Ciupercă se gândeşte să intre pe zo­na de produse veterinare, mulţi posesori de animale alo­când sume importante pentru sănătatea acestora. În general, lansarea unui produs nou durează jumătate de an, un an maximum.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO